Slovenija
40 ogledov

Več za stroške kot za dolg

bancno okence Reuters
Izvršbe. Tretjina jih je za zneske, nižje od 50 evrov. Stroški na bankah tako hitro presežejo dolg.


"Banka mi je za plačilo dolga na podlagi izvršbe zaračunala več kot 40 evrov, kar je več, kot je znašal dolg. Dvomim, da imajo s tem res toliko stroškov, mislim, da le izkoriščajo ljudi, ki so v stiski,"
meni naša bralka.

V Združenju bank Slovenije pojasnjujejo, da v zvezi s tem niso podali nobenih smernic, saj so tarife stvar poslovne politike vsake banke, da pa imajo banke z izvajanjem sklepov o izvršbi veliko dela in posledično tudi precejšnje stroške. Poudarjajo, da smo se z vsemi stroški, ki jih banke zaračunavajo, strinjali, ko smo podpisali pogodbo o vodenju računa.

V različnih bankah so razložili, da mora banka preveriti, ali se podatki o dolžniku ujemajo, sklep vnesti v evidenco, pri sodnih sklepih še izračunati obresti, o vnosu obvestiti upnika, rezervirati sredstva, ki se smejo rubiti, ter poplačati dolg in o tem poslati obvestila.

Več za stroške kot za dolg | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če denarja ni dovolj, pa morajo sklep ohraniti v evidenci, spremljati prilive in upnika obvestiti, če na računu eno leto ni rubljivih sredstev. O vsem tem morajo poročati Ajpesu, pa tudi v sistem Sisbon, kar pomeni, da lahko izvršba poslabša vašo boniteto, če boste želeli v prihodnosti najeti posojilo. V bankah so tako prepričani, da cena storitve odraža dejanske stroške delovne sile, vzdrževanja programske opreme in materialnih stroškov, ki jih imajo z izvršbami.

Zahtevki za bagatelo

Po podatkih carinske uprave (Curs) je skoraj pol predlogov za izvršbo za dolg v višini med 100 in 500 evri, toda skoraj tretjina ali več kot 100.000 jih je za zneske, nižje od 50 evrov. V teh primerih za stroške izvršbe dolžnik plača več kot dolguje, saj poleg bančnih stroškov 25 evrov za izvršbo zaračuna še Curs. Dobrih 12.000 predlogov za izvršbo pa je bilo lani celo za zneske, nižje od 20 evrov.

Komentarjev 4
  • dragec 13:04 06.maj 2014.

    Evropa ne govori resnico, BRAVO " SLOVENAC"!

  • Marko Rossi 13:02 06.maj 2014.

    toliko smo že zmetali v banke, da bi nam lahko že dali delnice od njih.....Aja pa saj ne bi bile nič vredne, ker so še zmeraj v minusu in še zmeraj rabijo naš denar.Kje ...prikaži več je tukaj kapitalizem pa da gredo vse v ku..c kot na Islandiji

  • Avatar čavez
    čavez 12:13 06.maj 2014.

    Slovenski pokazatelj da so v tej deželi praktično vsi lopovi z zakonom potrjeno.