Slovenija
133 ogledov

Več zunanjega ocenjevanja

“Upošteva naj se ocena izvedenca, pa če je dijaku v prid ali ne,” se zavzema Mar Žurnal24 main
Poskusna matura. Jutri morda zadnjič; ministrstvo napoveduje ukinitev.

“Razmišljamo, da bi obvezni predmaturitetni preizkus ukinili.” To je na včerajšnji okrogli mizi napovedal Vinko Logaj, direktor direktorata za srednje šolstvo na šolskem ministrstvu. Kot pravi, je logistika mature po toliko letih znana, poleg tega bi to pomenilo prihranek. Šolam bi vseeno pustili preverjanje nalog iz mature.

Okroglo mizo so sklicali člani delovne skupine za oblikovanje pobud v srednjem šolstvu, ki so opozorili na težave današnje splošne in poklicne mature ter predstavili predloge izboljšav.

Novo na maturi 2012
Enakovredno. Poenotenje časa reševanja izpitnih pol pri vseh predmetih. Poenotena bo tudi teža internega preverjanja: pri vseh predmetih bo delež 20-odstoten, pri eksternem torej 80-odstoten. Večnivojsko. Dve ravni zahtevnosti sta predvideni za večino predmetov.

Znanje na vse nižji ravni
Tatjana Shrestha je med drugim izpostavila velike razlike v rezultatih internega in eksternega ocenjevanja.

“Šole že tako spuščajo merila, saj si zaradi glavarinskega sistema financiranja ne morejo privoščiti osipa, to pa se kaže tudi na internem delu mature,” je opozorila in dodala, da je delež tega po statistiki višji. Blaž Zmazek, predsednik državne komisije za splošno maturo, za prihodnje leto že napoveduje spremembe, ki bodo razmerje obrnile v prid zunanjemu ocenjevanju.

Delovna skupina predlaga, naj se pri ugovoru upošteva končna ocena izvedenca. “Če dijaki vlagajo polpismene, žaljive, celo vulgarne ugovore, naj sprejmejo tudi oceno izvedenca, ki je v svoje delo vložil čas in znanje,” je pojasnil vodja delovne skupine Marjan Štrancar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.