Slovenija
48171 ogledov

Opozorilo: Nevarnost močnejših neviht s točo, tako se bodo gibale

Umag nevihta Facebook
Glavni nevarnosti bosta ponovno močan nevihtni piš in toča.

Minuli konec tedna nas je dosegel vročinski val. Včeraj se je temperatura zraka na jugovzhodu povzpela nad 35 °C. Najbolj vroče je bilo v Dobličah pri Črnomlju, kjer se je ogrelo do 36,2 °C. Danes bo še za kakšno stopinjo bolj vroče. Poleg vročine je v ozračju pri tleh prisotna velika količina vodne pare, zato je marsikje soparno.

Danes oranžno opozorilo za sever države

Na severni strani Alp se nahaja hladna fronta, ki bo danes zvečer oplazila Slovenijo. "Pričakujemo, da bodo v naslednjih urah na avstrijskem Koroškem in Štajerskem začele nastajati nevihte, ki se bodo predvidoma popoldne ali zvečer ob močnem višinskem vetru razširile tudi nad severni in severovzhodni del države. Zlasti nad severovzhodno Slovenijo bodo možne močnejše nevihte s točo, močnimi sunki vetra in nalivi. Zato smo za popoldne, večer in prvi del noči izdali oranžno opozorilo. Ozračje se bo v drugi polovici noči umirilo."

Jutri nevihte po vsej državi

Nekoliko ohlajen zrak v spodnji plasti ozračja bo v noči na torek segel vse do Primorske, a to še ne pomeni, da bo jutrišnje jutro po nižinah posebno sveže. Zelo toplo bo jutro ob šibki burji na Primorskem, kjer bo že zjutraj temperatura okoli 25 °C. Čez dan se bo ozračje ob šibkem jugovzhodnem vetru ogrelo, nestabilnost ozračja se bo znova povečala. Vremenska fronta se bo pomaknila proti severu, nad avstrijske Alpe. "Popoldne bodo v krajih severno od nas znova nastale močnejše nevihte, ki se bodo ob višinskem severozahodnem vetru pomaknile najprej nad Gorenjsko in Koroško, kasneje (zvečer in v prvem delu noči) pa se razširile nad večji del države. Glavni nevarnosti bosta ponovno močan nevihtni piš in toča. Ker se bo nevihtni sistem hitro pomikal, je nekoliko manjša verjetnost obilnejših nalivov. Nevihtno dogajanje bo kratkotrajno, a lahko zelo intenzivno. Za torek smo izdali opozorilo za celotno državo!" opozarjajo pri Arsu.

V sredo več valov močnejših neviht

Največ neviht pričakujemo v sredo, ko nas bo prešla hladna fronta. "Zaenkrat kaže, da nas bo prešlo več valov močnejših neviht. Ker je do takrat še nekaj časa, da se napoved "izboljša«, opozorila pred neurji zaenkrat še nismo izdali," pojasnjujejo pri Arsu.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.