Slovenija
17 ogledov

Večina 233 mio. izgube NLB zaradi posojil podjetjem

Skupina NLB ima trenutno 54 članic v 17 državah. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Izguba banke NLB je bila lani 233 milijonov evrov, izguba skupine pa še šest milijonov evrov več. Skupina je lani oblikovala 480 milijonov evrov rezervacij.

Ob tem je odhajajoči prvi mož banke Božo Jašovič poudaril, da ima NLB manj slabih terjatev od povprečja v bančnem sistemu. Največ izgube so povzročila posojila podjetjem, sledijo nestrateške naložbe, ki jih prodajajo.

Na področju poslovanja s prebivalstvom je sicer NLB ustvarila 30 milijonov evrov dobička.

Za dokapitalizacijo NLB-ja država sicer nima denarja, je za Radio Slovenija povedal novi finančni minister Janez Šušteršič. Po poročanju radia pa se je v medijih danes pojavila informacija o nujnosti dokapitalizacije v višini kar milijarde evrov.

NLB za prodajo Mercatorja

Tudi glede na to, da v banki NLB ne pričakujejo izboljšanja razmer niti v letu 2012, saj napovedujejo še povečanje obsega slabitev, bi jim koristila sredstva od morebitne prodaje Mercatorja.

Jašovič je pojasnil, da ker ni več ponudnika, ne bo niti posebne skupščine NLB o soglasju k prodaji skoraj 11-odstotnega deleža NLB v Mercatorju.

Hrvaški Agrokor, ki se je več mesecev potegoval za nakup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja v lasti konzorcija prodajalcev, bank in družb iz skupine Pivovarne Laško, se je 6. februarja odločil umakniti svojo ponudbo. V Agrokorju so se, kot so takrat sporočili, zato odločili, ker se doslej s prodajalci niso uspeli nič dogovoriti.

Konzorcij prodajalcev poleg NLB in družb iz skupine Pivovarne Laško sestavljajo še NKBM, Abanka, NFD Holding, Gorenjska banka, Banka Koper, Hypo banka in Banka Celje.

NS NLB tudi o bankah v tujini

Nadzorni svet NLB se je seznanil tudi z informacijo o poslovanju in uresničevanju programa restrukturiranja LHB Internationale Handelsbank AG in zaključnim poročilom o prodaji NLB Banke Sofia AD.

Komentarjev 1
  • Trsten 16:23 20.februar 2012.

    Kaj se dogaja: Nemčija in Francija sta Grčiji dajali gromozanske kredite. Isto velja za NLB. Dajala je kredite in vedela je, da kreditojemalci ne bodo mogli odplačati obresti, kaj šele glavnice. Ta banda bankirska je svet pripeljala do katastrofe.