Slovenija
38359 ogledov

Večina bank se je omehčala, dve ostajata zelo škrti, v tujini pa ...

banka
1/2
Anže Petekovšek Upokojenci pred banko NLB na Trgu republike.
Za enoletno vezavo večina bank ponuja okrog 2,5 odstotka obrsti. V tujini se da več dobiti za nevezan denar na računu.

Pri večini slovenskih bank in hranilnic je mogoče za vezavo dobiti 2,5 odstotka obresti, kdor je pripravljen zamenjati banko, lahko za depozit dobi tri odstotke, zraven pa pogosto še eno leto brezplačnega vodenja računa. Tuje banke za denar na računu, ki ni vezan, ponujajo tudi štiri odstotke. . Pri Intesi je mogoče več dobiti za polletno vezavo kot za enoletno.

Ponudba za enoletno vezavo 10 tisoč evrov se je pri večini slovenskih bank in hranilnic oblikovala pri dveh odstotkih in pol obresti. Izjema sta Unicredit in Intesa Sanpaolo, ki ponujata odstotek oziroma 1,3 odstotka, a imata bistveno boljšo ponudbo za nove stranke.

Manj kot dva odstotka ponujata še NKBM in SKB, malo manj od povprečja pa še NLB, kjer je obrestna mera višja šele za 13-mesečno vezavo.

Enako ali bolj zanimive krajše vezave

V Unicredit banki za 12 mesecev ponujajo le en odstotek obresti (v primeru sklenitve prek spletne banke 1,1 odstotka), a takšne obresti ponujajo že ob vezavi za tri mesece in za vezavo do 17 mesecev. Za vezavo od 18 do 35 mesecev ponujajo 2,5 odstotka (v primeru sklenitve prek spletne banke 2,6 odstotka).

Novim strankam omogočajo sklenitev enega klasičnega depozita z maksimalno ročnostjo do 18 mesecev in z obrestno mero tri odstotke. Depozit je lahko najmanj 500 in največ 100 tisoč evrov, nova stranka pa mora skleniti paket Sproščeni, Aktivni ali Brezmejni (paket Sproščeni za mlade ni vključen).

Addiko za vezavo nad enim letom ponuja 2,4-odstotne obresti, a že za devetmesečno vezavo nudijo le malenkost nižje 2,3-odstotne obresti, polletno vezavo pa obrestujejo z obrestno mero 2,1 odstotka. Nove stranke lahko kratkoročni depozit od 91 do vključno 180 dni vežejo po obrestni meri, ki sicer velja za vezavo nad eno leto (2,4 odstotka).

V Hranilnici Lon za enoletno vezavo ponujajo 2,5 odstotka obresti, za vezavo nad 18 mesecev pa manj, le 1,80 odstotka.

Sparkasse za novim strankam ponuja 2,8-odstotno obrestno mero za enoletno vezavo, je pa obrestna mera enaka že za polletno vezavo in za vezavo do 20 mesecev, potem pa se zniža na 2,7 odstotka. Akcija velja ob odprtju udobnega ali udobnega paketnega računa in prenosu plače ali pokojnine. Redna ponudba ni bistveno nižja (kot na primer pri Unicreditu, kjer obstoječe stranke dobijo odstotek, nove pa tri) in znaša 2,5 odstotka za enoletno vezavo (obrestna mera je enaka od 271 dni do 14 mesecev, potem pa se zniža na 2,4 odstotka).

Pri BKS je obrestna mera 2,5 odstotka, treba pa je vezati najmanj štiri tisoč evrov.

Ne vežite za 12 mesecev, če so za 13 višje obresti

NLB in Gorenjska banka bistveno višjo obrestno mero kot za enoletno vezavo denarja ponujata za 13-mesečno vezavo. Pri NLB za 13-mesečno vezavo dobite 2,25-odstotne obresti, pri vezavi za eno leto pa 0,75 odstotka, v Gorenjski banki pa za eno leto dobiš 1,30 odstotka, za 13-mesečno vezavo pa dvakrat toliko, 2,6 odstotka. "Za kratkoročno vezane vloge za dobo od 91 do 180 dni letna obrestna mera znaša 1,00 %, za dobo od 181 do 270 dni pa 1,30 %," so nam odgovorili v Gorenjski banki.

Pri Delavski hranilnici spletni izračun za 12-mesečno vezavo ponuja 1,8-odstotne obresti, za 13 mesecev pa 2,5-odstotne, pred vezavo lahko preverite, ali je za višje obresti dovolj eno leto in en dan vezave. Tako je na primer pri DBS.

V NLB imajo tudi varčevalni račun, na katerem je obrestna mera 20 odstotkov 6-mesečnega euriborja, kar trenutno znaša 0,7770 odstotka, z denarjem pa je mogoče prosto razpolagati že sedem dni po pologu na varčevalni račun.

Kdor je pripravljen menjati banko, dobi več

Najboljša ponudba še vedno velja za nove stranke, tokrat se je najboljši ponudbi za nove stranke, ki sta jo imeli Unicredit in Intesa Sanpaolo pridružila Gorenjska banka.

"Novim strankam Gorenjske banke je trenutno na voljo posebna ponudba, in sicer 12-mesečno brezplačno vodenje paketnega računa in 3,00 % letna obrestna mera za vezavo depozita za dobo od vključno 13 do 23 mesecev," so povedali v Gorenjski banki.

Pri več bankah so obresti za daljšo vezavo nižje kot za eno letno ali celo polletno, kar kaže na pričakovanje, da se bodo obrestne mere Evropske centralne banke znižale. Tako na primer Intesa Sanpaolo  za enoletne vezavo ponuja 1,3 odstotka, v primeru sklenitve prek digitalnih kanalov pa 1,5 odstotka. Za polletno vezavo pa ponujajo bistveno več, dva odstotka oziroma 2,2 v primeru vezave prek digitalnih kanalov.

Evropska centralna banka | Avtor: EPA EPA

"Obrestno ponudbo banka oblikuje glede na strategijo upravljanja z likvidnostjo, pozicioniranje je odvisno od poslovne politike in pričakovanj razvoja tržnih razmer," so nam pojasnili.

Tudi posebna ponudba za nove stranke ne velja več za enoletno vezavo, ampak le za polletno ali devetmesečno, pri čemer je obrestna mera za polletno višja. "Posebna ponudba za nove stranke znaša 3,15% letno za 6- mesečni depozit, oziroma 3,0% letno za 9- mesečni depozit. Pogoj za takšno obrestno mero je odprt TRR s paketom in prenos rednega mesečnega dohodka," so nam odgovorili v Intesi Sanpaolo.

Mobilne banke ponujajo precej več

Nekatere tuje banke, ki so na voljo tudi Slovencem, ponujajo precej višje obresti in to za denar na računu, ki sploh ni vezan.

Trade Republic, ki je namenjena predvsem trgovanju z delnicami, ETF skladi, obveznicami in kripto valutami, za neinvestirana sredstva v višini do 50 tisoč evrov ponuja štiriodstotno obrestno mero. Kdor ne želi trgovati, lahko Trade Republic uporablja kot varčevalni račun. Obresti se upoštevajo kot bančne obresti (do tisoč evrov so neobdavčene), saj uporabnik dobi nemški bančni račun, IBAN številka se začne z DE59, kar pomeni, da za denar na računu do višine sto tisoč evrov velja državna garancija. Denar ni vezan in je na voljo takoj, obresti pa se pripisujejo mesečno.

N26 je pred kratkim  tudi v Sloveniji začel ponujati storitev Instant Saving, ki ponuja 2,8-odstotne obresti za denar na tem računu. Denar je na voljo takoj, obresti se pripišejo mesečno. Tudi v tem primeru gre za bančne obresti, ki so do skupne višine tisoč evrov neobdavčene, za denar na računu pa velja državna garancija do sto tisoč evrov, saj imajo uporabniki nemški IBAN, ki se začne z DE65.

Revolut ponuja nekoliko drugačno storitev, tako imenovani Flexible Account, ki trenutno ponuja 3,09-odstotne obresti. Ta denar se naloži v sklade denarnega trga, ki so praviloma zelo stabilni, a za ta denar ne velja državna garancija, vse prejete obresti pa so obdavčene po 25-odstotni davčni stopnji.

Osnovni računi pri Trade Republic, N26 in Revolutu so brezplačni in jih je mogoče odpreti prek spleta oziroma prek telefona. Po odprtju je treba tuj račun prijaviti finančni upravi.

"Račun odprt v tujini lahko na FURS sporočite z oddajo vloge DR-Račun - Prijava za vpis podatkov v davčni register o računih, odprtih zunaj Republike Slovenije (vlogo najdete pod 'Ostale vloge')," pojasnjujejo na svoji spletni stran.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Hasan 14:58 08.april 2024.

    Golob kje je 5 milijard eur ?

  • Qdcwtbtb 12:34 08.april 2024.

    Ma kaksne vezave??? Ko jebe tista njihova dva promila obresti, pa se na tem drobižu se država pase na koncu. Au je v 1 mesecu naredilo čez 10%, davka ni, pa se noben ti ne more gledat, kaj mas pa ...prikaži več kaj nimaš. Prej so se banke delale norca iz varčevalcev, zdaj pa naj denar isčejo kjer vejo in znajo. Samo pri meni ne.

  • Hasan 12:08 08.april 2024.

    Golobova vlada krade kot sraka