Slovenija
21 ogledov

Večina bi se jih rada prebila do Italije

Ilegalci PU Murska Sobota
Glavno izhodišče za ilegalce je Turčija, največ jih je državljanov Albanije, Sirije, in Kosova.

"V prvi polovici leta smo zabeležili 397 ilegalnih prehodov državne meje, kar je 41,8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Trend pada že od začetka lanskega leta. Največ, več kot dve tretjini ilegalnih prehodov, smo odkrili na območju policijske uprave Koper," pojasnjujejo policisti. 

Glavno izhodišče je Turčija

Turčija je izhodišče za znaten delež prebežnikov, Italija pa je bila za več kot polovico pri nas prijetih migrantov ciljna država; v Sloveniji jih je nameravalo ostati le 4,5 odstotka. Največ jih je državljanov Albanije, Sirije in Kosova. V zadnjem času, poudarjajo policisti, se močno povečuje obseg Sircev, ki želijo prek jugovzhodne Evrope priti v Evropsko unijo. Migracije potekajo po kopenskih, morskih in zračnih mejah.

Samo na mejnem prehodu Obrežje letno zavrnejo okoli tri tisoč tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo oziroma v območje Schengna. "Včasih kdo poskuša nedovoljeno prestopiti državno mejo ob mejnem prehodu, preko polja in travnikov, kjer pa jih primejo brežiški policisti, ki opravljajo varovanje državne meje izven mejnih prehodov," pravijo tamkajšnji policisti. 

Ilegalci iščejo nove načine za prehod meje

Policisti ugotavljajo, da je za ilegalce, ki želijo vstopiti v Slovenijo značilno, da se v hrvaških nastanitvenih centrih združijo in poskušajo prek meje pobegniti v skupini; to običajno velja za državljane severne Afrike ter Bližnjega vzhoda. Veliko se jih prek meje poskuša prebiti z vlakom, drugi se skrivajo v tovornih vozilih. Na letališčih odkrijejo največ sirskih državljanov, ki želijo v Evropsko unijo priti z letalom. "Praviloma s ponarejenimi evropskimi ali turškimi potnimi listi in podajo prošenj za mednarodno zaščito ob prihodu. Najbolj rizična je povezava Istanbulom," ugotavljajo policisti.

Zaradi razmer na Bližnjem vzhodu pristojni napovedujejo, da se bo povečevalo predvsem število nedovoljenih migracij sirskih državljanov. Zaradi učinkovitega nadzora v tranzitnih državah pa pričakujejo tudi, da se bodo na to ilegalci prilagodili in našli nove načine za prehod meje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.