Slovenija
11 ogledov

Večina hiš je bila nezavarovanih

Krka poplavlja
1/11
Žurnal24 main
Čeprav danes v Pomurju ni deževalo, številni plazovi niso mirovali.

Gasilci so odvodnjavali in pokrivali s folijo plazova v Gresovščaku v ljutomerski občini ter na Radenskem Vrhu v občini Radenci. Tam so zaradi grozečega plazu izselili tudi štiričlansko družino.

Omenjeno družino so morali izseliti, ker je geolog ocenil, da ni več varna za bivanje. Plaz, ki je globok okoli šest metrov, širok pa okoli 800 metrov, naj bi se namreč še širil, hiša pa je že močno razpokana. Kot so ugotovili pripadniki civilne zaščite občine Radenci, so v zadnjem dnevu razpoku na plazu zelo razširile, zemlja pa se kot na nekakšni blazini pomika k hišam v dolino. Plaz, ki se je sprožil pred dnevi, so popoldne dodatno zaščitili s plastično folijo.

O številu plazov v Pomurju ni natančnih podatkov, saj zemlja drsi na številnih mestih. Samo v dveh najbolj ogroženih občinah, Puconcih in Gradu, imajo skupaj okoli 160 večjih in manjših plazov.

Župan Občine Grad Daniel Kalamar je povedal, da imajo pri njih okoli 20 nevarnih plazov, ki resno ogrožajo hiše in infrastrukturo, pet družin pa se je iz hiš že izselilo. Za eno od njih so priskrbeli bivalni zabojnik. V občini Puconci pa je po besedah župana Ludvika Novaka resno ogroženih 18 hiš, zlasti nevaren pa je plaz v Pečarovcih, širok okoli 350 metrov. Eno družino, njihovi hiši se je plaz povsem približal, so izselili in jo namestili v bivalnik.

Tudi v Občini Duplek so konec tedna budno spremljali predvsem plaz v Cikulanah, kjer sta ogroženi dve stanovanjski hiši. “Podiram gospodarsko poslopje, da se ne bi zrušila hiša. Vsak dan na stanovanjski hiši opazim več razpok. Preselili smo se k sosedu,” je pojasnil Anton Somer iz Cirkulan.

S plazovi pa imajo težave tudi v več občinah na Koroškem. Med tokrat prizadetimi občinami je veliko takih, ki so jih konec leta že prizadele hude poplave. Ker so porabili interventna sredstva že takrat, je zdaj za plazove v proračunu luknja. Pričakujejo, da jim bo na pomoč priskočila država. Večina družin nima zavarovanih hiš za primer plazov, saj so se nesreče zgodile na zemljiščih, ki nikoli niso plazila.

Oba župana opozarjata, da je škoda zaradi plazov ogromna in da bo pri sanaciji nujno potrebna pomoč države, saj občine za to nimajo denarja.

Gladine se bodo zniževale

Podzemna voda na ravninskih predelih Pomurja in Podravja ponekod še vedno poplavlja, a se bodo gladine danes in v ponedeljek počasi zniževale. V soboto so sicer gasilci morali zaradi poplavljenih kleti posredovati dvajsetkrat, utrgali so se tudi štirje zemeljski plazovi, kažejo informacije republiške uprave za zaščito in reševanje.

Kot opozarjajo na Agenciji RS za okolje, se bodo gladine podzemnice danes in v ponedeljek resda počasi zniževale, kljub temu pa bodo na ravninskih predelih Pomurja in Podravja v prihodnjih dneh še vedno visoke.

Sicer pa se po podatkih agencije za okolje pretoki Ljubljanice in Krke s pritoki počasi zmanjšujejo. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju, ob spodnjem toku Krke ter na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo ohranjala še v prihodnjih dneh.

Gasilci so v soboto imeli s črpanjem vode iz poplavljenih kleti največ dela na ptujskem in murskosoboškem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.