Slovenija
5 ogledov

Večina jih je starejših od 60

barvanje Zurnal vrtec Jaka Dimc
Prostovoljci. 54 tisoč jih je lani opravilo 5,5 milijona ur prostovoljskega dela.

Pomoč. Analiza podatkov prostovoljskih organizacij, ki so vpisane v register – lani jih je bilo 414, leta 2011 pa 225 – je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so lani opravljali prostovoljsko delo 54.137, opravili pa so kar 5.538.795 ur prostovoljskega dela.

Notranje ministrstvo vsako leto pripravi poročilo o delu registriranih prostovoljskih organizacij, v katerem ocenjuje, da vrednost del, ki so jih lani opravili prostovoljci, presega 58 milijonov evrov; leto pred tem pa so opravili za okoli 46 milijonov evrov dela. "To nedvomno kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji. V Sloveniji ima tako delo dolgo tradicijo in je v času zaostrenih gospodarskih in družbenih razmerah še pomembnejše. Prispeva k zmanjševanju revščine, večji zaposljivosti prebivalstva, razvoju demokracije in spodbujanju aktivnega državljanstva. V zadnjem obdobju postaja prostovoljsko delo vedno pomembnejše tudi na področju dopolnjevanja storitev države in preskrbe s socialnimi storitvami, s čimer omogoča večjo dostopnost prebivalstva do storitev," so zapisali v poročilu.

Slovenski prostovoljci opravljajo delo na najrazličnejših področjih: na področju varstva okolja, civilne zaščite in reševanja, človekovih pravic, kulture in umetnosti, sociale, rekreacije, zdravja, turizma ter vzgoje in izobraževanja. Zanimivo, več kot dve tretjini sta starejši od 60 let, leto pred tem jih je bilo še več, skoraj 85 odstotkov. Med prostovoljci sicer prevladujejo ženske, ki jih je kar 65 odstotkov.

prostovoljci prostovoljske ure | Avtor: MNZ MNZ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.