Slovenija
22 ogledov

Večina jih še ni za v pokoj

Policist Boštjan Tacol
Policija. 229 zaposlenih še dve leti ne gre v pokoj, ker so nenadomestljivi. Pritožbe. Sindikat: Ni jasnih kriterijev za to, komu v policiji naj se sploh podaljša delovno razmerje.

Večina zaposlenih v policiji, ki že izpolnjuje pogoje za upokojitev, bo zagotovo delala še dve leti. “Pogoje izpolnjuje 245 zaposlenih, od tega jih ima 229 sklenjen dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja. Ta dogovor je bil sklenjen zaradi delovnih potreb,” pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU).

S pritožbo bi službo nazaj

A ni znano, kdaj se bodo tudi preostali uslužbenci, ki so zaradi izpolnjevanja pogojev za upokojitev prejeli odpovedi, tudi dokončno upokojili.

“Šestnajstim javnim uslužbencem so bili izdani sklepi o prenehanju delovnega razmerja na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki pa še niso dokončni. Javni uslužbenci so se pritožili in pritožbe obravnava komisija za pritožbe iz delovnega razmerja,” dodajajo na GPU. Táko upokojevanje večinoma izpodbijajo zaposleni, ki imajo najeta visoka in dolgoročna posojila v bankah ali drugačne neporavnane finančne obveznosti. “Če bi pred leti vedel, da bo naenkrat sprejet tak zakon in da ne bom delal do leta 2015, kot je bilo predvideno, ne bi vzel tolikšnega kredita. Z upokojitvijo bi prejemal dobrih tisoč sto evrov pokojnine. Skoraj 800 evrov pa znaša mesečni obrok za posojilo, ki ga odplačujem,” opisuje eden od policistov, ki se mu obeta upokojitev.

V naslednjih tednih naj bi ustavno sodišče odločilo, ali táko upokojevanje krši ustavna načela in pravice posameznikov. To namreč presoja na zahtevo Sindikata policistov Slovenije (SPS). “V presojo smo poslali člen zakona, ki omogoča prisilno upokojevanje tako, da se prekine pogodba o zaposlitvi tistemu, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev,” pojasnjuje Zoran Petrovič, šef SPS.

Posamezniki, ki sicer že nekaj let izpolnjujejo pogoje za upokojitev, v tem načinu upokojevanja vidijo celo “možnost, da se šefi znebijo nezaželenega kadra”. Sindikalni vodja Petrovič pa pogreša jasno določene kriterije glede tega, komu podaljšati delovno razmerje in koga upokojiti. “Po drugi strani pa je zdaj res skrajni čas za spodbujanje kariernega napredovanja mladih in strokovno podkovanih policistov, ter da se tisti, ki pogoje za upokojitev že dolgo izpolnjujejo, res zamenjajo oziroma sprostijo delovno mesto nekomu, ki bo zasluženo napredoval in bil finančno nagrajen,” dodaja Petrovič.

Komentarjev 4
  • Oxxo 20:04 11.september 2012.

    Zanimiva podrobnost na fotografiji... Policist se je dobro oborožil s kemičnimi svinčniki... ki mu štrlijo iz prsnega žepa... Gotovo je tisti dan napisal veliko kazni ...

  • drugivlak 15:31 11.september 2012.

    Javna tajna je, da službo praviloma podaljšujejo "nenadomestljivi" činovniki, ne pa policaji. Plača super, obveze razen vršitve nujno nujnega nadzora pa ......Nekatere PU so ljudje celo preimenovali v domove upokojencev. Najpopularneši šport: tetris in pasjansa.

  • Alena 10:37 11.september 2012.

    policist z 800 eur kredita, pa penzijo bi imel 1100 eur...???halooo, a niso ravno policaji stavkal zaradi prenizkih plač...po vsej logiki ima konkretno tale policaj cca 1800 eur plače