Slovenija
16 ogledov

Večina krši pravila

Inšpektorji v poročilu ne navajajo, ali so s hudimi kršitvami seznanili tudi sve Žurnal24 main
Čakalni seznami. Še vedno se vodijo ročno, ni oznak za prvi pregled in ni napotnic.
399 čakalnih seznamov je do konca januarja pregledal zdravstveni inšpektorat.

Nadzori. Na ministrstvu za zdravje (MZ) Dorijana Marušiča ne znajo povedati, pri koliko pacientih na čakalnih seznamih, ki so jih zdravstveni inšpektorji pregledali, manjka originalna napotnica. Ta je od septembra pogoj, da pacient na seznamu sploh je; preostale bi zavodi z njih morali črtati.

Na MZ so nam ob tem postregli z dvema poročiloma zdravstvenega inšpektorata: iz prvega je razvidno, da so inšpektorji v 224 inšpekcijskih nadzorih bolnišnic, zdravstvenih domov in zasebnih izvajalcev pogledali 399 čakalnih seznamov, v drugem pa so povzetki ugotovitev.

Na roke in brez napotnic

Čakalni seznami se vodijo ročno, in sicer po posameznih zdravnikih specialistih. Izvirnikov napotnic pa ne zadržijo.” Tako stanje je zdravstveni inšpektor našel na Pohorju, na tamkajšnjem oddelku za pljučne bolezni mariborskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC). A tudi v 14 zdravstvenih domovih, kjer je bilo pregledanih 18 čakalnih seznamov, so bili vsi vodeni ročno.

V poročilu sicer ni navedeno, koliko ljudi skupno čaka na omenjenih pregledanih seznamih in kako dolge so čakalne dobe. So pa odkrili, da v 38 odstotkih izvajalci ne zadržijo originalne napotnice.

Prvi pregledi neznanka
V kar 94 odstotkih čakalnih seznamov ob pacientih ni navedeno, ali gre za prvi ali kontrolni pregled, pri inšpiciranih koncesionarjih pa je takih 66 odstotkov seznamov. Prav tako se pri okoli polovici obiskanih izvajalcev ne izvajata predpisana rezervacija termina in uradna potrditev termina.

Pri kar 60 odstotkih koncesionarjev in 80 odstotkih javnih zdravstvenih domov pa pred načrtovano izvedbo storitev ne vzpostavijo stika s pacientom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.