Slovenija
57 ogledov

"Večina močno podzavarovana"

Finančna svetovalca Boris Škaper (levo) in Klemen Kavčič. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Življenjsko zavarovanje. “Če ni nihče odvisen od vaše finančne podpore, ga ne potrebujete.”

O življenjskih zavarovanjih (ŽZ) smo govorili s finančnima svetovalcema Borisom Škaperjem in Klemenom Kavčičem.

Kdaj ga skleniti?
Osnovni namen ŽZ je finančna zaščita ali zagotovitev finančne blaginje vzdrževanim osebam v primeru vaše smrti. Če ni nihče odvisen od vaše finančne podpore, ga ne potrebujete.

Koliko naj vplačujem mesečno?
Če izhajamo iz potreb posameznika po višini zavarovalnega kritja za primer smrti, je mesečna premija posledica. Žal posamezniki zavarovanja po navadi sklepajo s predpostavko, koliko si lahko privoščijo. Določitev višine zavarovalnega kritja je tako odvisna od mesečne premije in ker je večina sklenjenih oblik ŽZ z varčevalno komponento, je posledično večina Slovencev močno podzavarovana.

Je varčevanje z ŽZ napaka?
Če je varčevanje edini razlog za sklenitev ŽZ, to lahko označimo za napako. Žal se ŽZ nemalokrat predstavlja kot varčevalno, še bolj pa kot investicijsko obliko, in se kot taka prodaja vsepovprek, predvsem zaradi ekonomskega interesa tržnikov.

Kaj pa za pokojnino?
V določenih primerih ja. Treba pa se je zavedati, da zgolj en finančni proizvod verjetno ne bo dovolj, da bi lahko ustrezno poskrbeli za dodatno pokojnino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.