Slovenija
16 ogledov

Večina na boljšem, a nekateri le za 0,99 €

dohodnina zurnal
Dohodnina. Spremembe opazne že pri prvih letošnjih plačah.

Zaradi sprememb dohodninske lestvice bo nekdo s 700 evri neto plače letos dobil 99 centov več, kdor ima neto plačo 1.600 evrov, pa 42,44 evra več. Izračun je opravljen za zavezanca, ki ne uveljavlja vzdrževanih družinskih članov in se mu bruto plača ni spremenila.

75 evrov več olajšave za vse

Pri nižjih plačah je zgolj učinek višje splošne olajšave, ki se vsako leto uskladi. Na leto bomo tako lahko vsi neobdavčeno zaslužili 74,25 evra več.

Pri višjih plačah pa se pozna razširitev srednjega razreda. Doslej je bila že nekaj več kot povprečna plača obdavčena z 41-odstotno dohodninsko stopnjo, po novem pa bo meja srednjega dohodninskega razreda, v katerem se plača 27 odstotkov dohodnine, za dobrih tri tisoč evrov višje. Namen dviga te meje je bila razbremenitev srednjega sloja. Bruto plače nad 7.700 evri bruto (okrog štiri tisoč evrov neto, če ni vzdrževanih članov) bodo v letih 2013 in 2014 obdavčene s 50-odstotno dohodnino. Nov dohodninski razred je začasno za dve leti uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ.

Še vedno bolj obdavčeni

Čeprav se spremembe dohodninske lestvice bolj poznajo pri višjih plačah, so te še vedno bistveno bolj obdavčene. Pri neto plači 700 evrov je treba plačati 81 evrov dohodnine, povprečna dohodninska stopnja je 16-odstotna, pri neto plači dva tisoč evrov pa več kot 29-odstotna. Kdor ima tolikšno neto plačo, plača 729 evrov dohodnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.