Slovenija
9 ogledov

Večina obdaruje državo

Nekdo s povprečno plačo lahko brezplačno podari 17 evrov. (Foto: iStock) Žurnal24 main
Brezplačna donacija. Kdor svojega 0,5 odstotka dohodnine pušča državi, si lahko premisli do konca leta.

Kdor želi brezplačno obdarovati, lahko to stori le še do konca leta.

Država že več let ponuja možnost, da dohodninski zavezanci 0,5 odstotka svoje dohodnine namenijo organizacijam po lastni izbiri. Lani je to možnost izkoristila le četrtina in različnim organizacijam tako skupno namenila 3,1 milijona evrov. Denar treh četrtin zavezancev pa je končal v proračunu.

Sedem milijonov državi

261 tisoč in 776 zavezancev je lani doniralo dohodnino. To je 50.936 več kot leto prej, a le slaba četrtina vseh.

Če bo letos podobno, bo v proračunu ostalo okrog sedem milijonov evrov, ki bi jih sicer lahko dobili Karitas, Unicef, združenja za boj proti raku in drugim boleznim,  gasilci, skavti ter druge organizacije. Na seznamu je več kot 4.500 upravičencev, donacijo pa je mogoče razdrobiti na največ pet organizacij – v tem primeru vsaka dobi 0,1 odstotka dohodnine. Seznam si je mogoče ogledati na spletni strani Dursa.

Kako podati zahtevo
Možnosti so tri: zahtevo podate na zapisnik pri davčni izpostavi, prek portala eDavki (potreben je digitalni certifikat) ali pa s spletne strani Dursa natisnete obrazec, ga izpolnite in pošljete po pošti.

Nekdo s povprečno plačo lahko donira okrog 17 evrov, z dvakrat višjo (2.900 evrov bruto) pa 54 evrov. Slovenski Karitas, ki je bila največji posamični prejemnik, se je tako “nakapljalo” skoraj 150 tisoč evrov.  Več informacij dobite na www.durs.gov.si in www.dobrodelen.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.