Slovenija
34 ogledov

Večina oljčnih olj z nepravilnostmi

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kmetijski inšpektorat je v okviru nadzora v prodaji na drobno ugotovil več nepravilnosti. Nadzor je pokazal senzorična odstopanja, predvsem pri ekstra deviških oljčnih oljih tujega porekla.

Glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Saša Dragar Milanovič ob teh ugotovitvah poudarja, da so oljčna olja v Sloveniji na splošno dobra. Vzorčenje inšpektorata je bilo usmerjeno v nizkocenovna olja in na tiste blagovne znamke, pri katerih so že v preteklosti ugotovili neskladnosti.

Inšpektorat je preveril polovico ponudbe oljčnih olj na našem trgu (32 vzorcev), od katerih jih 20 glede na senzorično ocenjevanje ni izpolnjevalo deklarirane vrednosti. Pri petih so bile ugotovljene neskladnosti tudi pri kemijskih parametrih, kar pomeni neustrezno označeno kategorijo kakovosti teh oljčnih olj. Pet vzorcev je bilo kakovostno ustreznih, niso pa imeli popolnih ali pravilnih oznak.

Za vse neskladne vzorce so izdali odločbe o prepovedi prometa, razen tam, kjer so se že trgovci sami takoj odzvali z umikom spornih olj iz prometa.

Zaplet tudi pri sadju in zelenjavi
Nadzor so opravili tudi glede kakovosti in označevanja svežega sadja ter zelenjave v prometu, kjer so prav tako naleteli na večje število nepravilnosti in zato nadzor podaljšali še v december. Skupaj so inšpektorji opravili 136 inšpekcijskih pregledov svežega in sušenega sadja in zelenjave. Ugotovljene nepravilnosti so se nanašale na kakovost in označevanje svežega sadja in zelenjave.

V 85 primerih so za ugotovljene nepravilnosti izrekli opozorilo, v sedmih primerih je bila izrečena globa na kraju samem, v enem primeru pa odločba o odpravi nepravilnosti. Ugotovljene nepravilnosti glede označevanja sadja in zelenjave so zajemale denimo na nepravilnosti v označevanju porekla in pomanjkljive oznake pri predpakiranem sadju in zelenjavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.