Slovenija
28 ogledov

Večina poslancev prepričanih, da bi bil referendum neustaven

Protest Saša Despot
O izvedbi referenduma bo presojalo ustavno sodišče, je prepričana ministrica Anja Kopač Mrak.

O izvedbi referenduma o nobeli zakona o o zakonski zvezi in družinskih razmerij bo presojalo ustavno sodišče, je prepričana ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

"Pravico zbiranja podpisov ima vsak, tako je prav, saj smo demokratična država. O tem, ali bo referendum tudi izveden, pa bo na koncu, tako kot že mnogokrat doslej, presojalo ustavno sodišče," je v izjavi novinarjem danes dejala Kopač Mrakova.

Koalicija Za otroke gre! je danes v DZ vložila 80.518 podpisov pod pobudo za referendum o noveli zakona, ki priznava istospolnim parom vse pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, tudi posvojitve otrok. Če bo s podpisi vse v redu, bo moral predsednik DZ določiti rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za zahtevo referenduma. Zahteva mora biti podprta z najmanj 40.000 podpisi.

Pobudo za presojo ustavnosti vloži državni zbor

Kopač Mrakova pa je v odzivu dejala, da verjame, da bo DZ podal pobudo za presojo ustavnosti referenduma. Če državni zbor meni, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice, lahko zahteva, naj o tem odloči ustavno sodišče. Ustavno sodišče nato presodi, ali bi bila izvedba referenduma v skladu z ustavo.

Ustavni pravnik Lojze Ude meni, da bi moralo usravno sodišče referendum zavrniti. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, med drugim prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

"Referendum bi bil neustaven"

V ZL, ki so pobudniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, menijo, da referendum o noveli ne bi bil dopusten. Razpis referenduma o zakonu, ki odpravlja neustavnost na področju pravic, ni mogoč, istočasno "pa je obžalovanja vredno, da bo o vetu na zakon danes odločal DS", meni poslanec ZL Matej T. Vatovec.

V ZL upajo, da bo DS danes zagovarjal enakost pred zakonom, ne pa protiustavno odločitev.

Židan svetnike poziva, naj glasujejo proti

Predsednik SD Dejan Židan je državne svetnike, ki bodo danes glasovali o pobudi za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi, v odprtem pismu pozval h glasovanju proti pobudi.

"Čas je, da naredimo konec sprenevedanju nekaterih, ki na podlagi nevednosti ter strahu zatirajo in omalovažujejo drugače misleče, drugače živeče," je zapisal Židan. V SD po njegovih besedah verjamejo, da bodo državni svetniki z današnjo odločitvijo družbo zavezali k strpnosti, človečnosti in spoštovanju.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa opozarja, da človekove pravice ne sodijo na referendum. Izraža upanje, da bo takšno tudi stališče ustavnega sodišča. "Pustimo ljudem, da živijo tako, kot želijo in hočejo sami," je dejal v izjavi novinarjem.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl pravi, da imajo tisti, ki so zbirali podpise pod pobudo za razpis referenduma, legitimno pravico, da podpise vložijo v DZ. V poslanski skupini DeSUS se o tem vprašanju sicer še niso pogovarjali, sam pa pričakuje, da referendum v tem primeru ne bo dovoljen. Novela zakona namreč odpravlja določene neustavnosti, je poudaril.

Komentarjev 2
  • krentam 16:51 11.marec 2015.

    Veste vi to da bo šlo iz državnega proračuna 20k e za 6 brezplačnih biopolarnih oploditev ? Tukaj se lahko rodijo mutirani otroki, lahko bojo zaradi drugačnosti celo življenje bili potolčeni s strani vrstnikov itd ?Kako je v ...prikaži več vrtcu in osnovni šoli, ali ste pozabili ? Kako bojo se najdli 3 razgrajači in bodo celo osnovno šolo zajebavali sošolca, ker so ga vidli da so prišli na govorilne ure 2 možakarja in da bodo izvedli da so pedri ? Si predstavljate vi to ? Jaz si, ker delam z otroki in vem in vidim marsikaj.Veste vi, da vsak ki bo kdaj reku peder, bo lahko zaradi tega šou v zapor ?Veste vi, da vsak ki se s tem nebo strijal bo lahko suspediran iz določenih služb ?Veste vi da če ni normalne družbe (moški ženska razpade družba prej al slej ?Še en krat ponavljam za moje pojme bi mogu obstajat zakon, ker bi dovoljeval da se pedri in lejzbače poročijo ampak da nesmejo posvojit otroka in da te biopolarne oploditve niti ne sanjajo.<b

  • marabunta 19:15 10.marec 2015.

    pa koga in česa se ti paničarji bojijo, kdo jim kaj odvzema in kaj jih toliko moti kdo s kom, imejte svoje družine kot vam paše in pustite enako tudi drugim, ksenofobi zafrustrirani