Slovenija
132 ogledov

Večina se še upokojuje po starem

ZPIZ Anže Petkovšek
Nova zakonodaja. Na Zpizu čakajo na valorizacijske količnike in informacijske rešitve.

V prvih dveh mesecih letošnjega leta se je velika večina od 4.300 novih upokojencev upokojila še po stari zakonodaji oziroma pod starimi pogoji. Koliko je bilo upokojenih po novem pokojninskem zakonu, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) niso povedali. Dejali so le, da so izdali več kot 600 informativnih izračunov za upokojitev po ZPIZ-2 in Zujfu.

Vsem, ki so izpolnili pogoje za starostno upokojitev v tem letu, pa zavod za zdaj izplačuje le akontacijo pokojnine. Šele ko bodo znani valorizacijski količniki za letošnje leto, bo lahko zavod novim upokojencem izdal dokončne odločbe.

Zaposleni na Zpizu naj bi imeli z izračunavanjem upokojitvenih pogojev po novem nekaj težav. Na Zpizu odgovarjajo: "Zaradi kratkega časa, ki je bil na voljo med datumom sprejema ZPIZ-2 in njegovo uveljavitvijo po novih pogojih upokojevanja, bo Zpiz predvidoma ta mesec imel pripravljene ustrezne informacijske rešitve v upokojitvenih postopkih." Že decembra so sicer organizirali izobraževanje za zaposlene o novih rešitvah v novi zakonodaji, tehnične težave z informativnim izračunom na spletu pa so že odpravili.

Komentarjev 1
  • dragec 08:47 18.marec 2013.

    Zaradi umiritve strasti so politiki pohiteli in sprejeli ZPIZ 2. In spet so davkoplačevelci plačali usposabljanje birokracije iz ZPIZ 2, da so se en teden izobraževali na brdu pri Kranju, in priški do zaključka, da niso sposobni pojasniti ljudem pod ...prikaži več kakšnimi pogoji bodo odšli v pokoj. TO JE SKRAJNJE NESRAMNO IN NEZASLEIŠENO