Slovenija
13 ogledov

Večina še vedno za

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Pred soočenjem Pahor : Janša 37 odstotkov vprašanih za arbitražni sporazum, 32 proti. Udeležbo napovedalo 42 odstotkov vprašanih. Kampanja lahko karte še premeša.

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici je danes predstavila rezultate javnomnenjske raziskave pred referendumom glede arbitražnega sporazuma.

Pred soočenjem premierja Boruta Pahorja s prvakom SDS Janezom Janšo na TV Slovenija je večina vprašanih (37 odstotkov) napovedala, da bo glasovala za sporazum, 32 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bodo glasovali proti.

Napovedano udeležbo na referendumu so merili z lestvico od ena do pet, pri čemer so vprašani s pet odgovarjali, da se bodo referenduma zagotovo udeležili. Izhajajoč iz raziskave je takšnih 42 odstotkov. Pri tem Matevž Tomšič z omenjene fakultete poudari, da se lahko izkaže, da bo udeležba vendarle nižja.

Prioriteta naj bo stik z odprtim morjem
Na naše vprašanje, ali se lahko izkaže, da se bo podpora arbitraži obrnila v nasprotovanje, je Tomšič odgovoril, da se tega ne da napovedati. Dodaja sicer, da bi na rezultat še lahko vplivali vsebinski razlogi v predreferendumski kampanji, vendar še enkrat poudari, da se tega ne da napovedati.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 906 vprašanih, so spraševali še, kaj bi morala biti prioriteta: ali slovenski stik z odprtim morjem ali to, da se spor s sosedo čim hitreje reši. Na to vprašanje je 70 odstotkov ljudi odgovorilo, da bi morala biti prioriteta stik z odprtim morjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.