Slovenija
37 ogledov

Večina Slovencev za to, da se begunce naseli v njihovo bližino

prosilci za azil Anže Petkovšek
Večina prebivalcev Slovenije je še vedno pripravljena sprejemati begunce v bližini svojega kraja, kaže tokratna javnomnenjska raziskava Dela, saj dobra polovica vprašanih ne nasprotuje nastanitvi beguncev. Velika večina pa podpira zaprtje grško-makedonske meje.

Da nimajo z namestitvijo beguncev v bližini kraja bivanja nobenih težav, meni 53 odstotkov sodelujočih v tokratni anketi Dela, 40 odstotkov pa bi se jih težko sprijaznilo z namestitvijo prišlekov.

Z odločitvijo vlade, s katero se je ta zvezala, da bo v letu in pol sprejela več kot 500 prosilcev za mednarodno zaščito, se strinja 61 odstotkov vprašanih v anketi, proti pa jih je 32 odstotkov.

Prebežnike, ki bi bili upravičeni do mednarodne zaščite, bi bilo po prepričanju večine sodelujočih najbolje razpršiti po celotnem ozemlju Slovenije. Tako jih je odgovorilo 60 odstotkov, medtem ko bi jih 15 odstotkov namestilo v urbana okolja, pet odstotkov pa na podeželje. Enajst odstotkov jih nastanitvi nasprotuje.

Večina: Integracija prebežnikov je lahko uspešna

Vprašanju o namestitvi so dodali vprašanje, ali bo integracija prišlekov uspešna. Več kot polovica, 52 odstotkov jih meni, da ne bo uspešna, 26 odstotkov pa da bo uspešna.

V anketi jih je tudi zanimalo, kaj vprašani menijo o pobudi predsednika vlade Mira Cerarja, da se zapre grško-makedonska meja. Pobuda je naletela na veliko odobravanje med sodelujočimi v anketi, saj jo podpira kar 77 odstotkov.

Na vprašanje, ali so zaskrbljeni zaradi trenda krepitve skrajnih desnih strank v EU, je več kot polovica sodelujočih v anketi odgovorila, da imajo takšne občutke. 20 odstotkov jih zelo skrbi, 39 odstotkov je zaskrbljenih, 33 pa jih ni zaskrbljenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 61
  • Žurnalček 18:58 21.marec 2016.

    V normalnih državah se vse reši na referendumu in volitvah !

  • Žurnalček 18:56 21.marec 2016.

    ANKETA ! Če ste za migrante + in če ste proti - . Alo dejmo naši Peti koloni povedati v ksiht , kaj si mislimo o njihovoj braći ! Pa bodite fer , oddajte samo en glas !

  • Žurnalček 18:52 21.marec 2016.

    Dragec in drugi ! Nehajte se zmerjat med seboj na strankarskih osnovah , kajti za RAUS vsem migrantom so vsi SLOVENCI , pa ni važen al levi ali desni ! Vsi pa , ki so za migrante so pa naši ...prikaži več muslići , tisti , ki smo jim dal mi dovoljenje , da lahko ostanejo v SLO 1991l. in sedaj navijajo za svoje in lezilebovići , ki so se raspasel po 1000 dobrodelnih društev v Sloveniji in od tega prometa z begunci živijo !