Slovenija
22 ogledov

Večina za zimske počitnice v dveh tednih

enotne zimske počitnice za vso Slovenijo Anže Petkovšek
Zimske počitnice v dveh tednih, kot pred letom 2010, so želja večine sodelujočih v anketi ministrstva o šolskih počitnicah.

Zimske počitnice, razdeljene v dveh tednih, po regijah, kot pred letom 2010: to je večinska želja, ki so jo izrazili udeleženci ankete o šolskih počitnicah, ki jo je izvedlo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Velika večina jih je ocenila, da so novoletne, prvomajske in poletne počitnice primerno razporejene, nekoliko manj se jih strinja s sedanjo razporeditvijo jesenskih počitnic, največ kritik pa zadeva zimske počitnice.

Zimske počitnice naj bodo po regijah

Glede zimskih počitnic se je največ udeležencev ankete izreklo za vrnitev na stanje izpred leta 2010; teh je približno 45 odstotkov, še dodatnih 20 odstotkov pa bi si želelo dva tedna zimskih počitnic namesto jesenskih. Manj kot 30 odstotkov jih je ocenilo, da je rešitev zadnjih dveh let ustrezna. Med tistimi, ki so se izrekli za prehod na stanje izpred dveh let, je največ staršev in strokovnih delavcev, manj pa učencev in ravnateljev. Zanemarljiv pa je odstotek tistih, ki bi ukinili prvomajske počitnice ali za teden dni skrajšali poletne počitnice v juniju ali v avgustu.

Končna odločitev je ministrova

Ministrstvo je izvedlo anketo v okviru priprav na oblikovanje šolskega koledarja za prihodnje leto, ki bo objavljen predvidoma maja ali junija. Minister Žiga Turk in državna sekretarka Mojca Škrinjar sta že večkrat poudarila, da želita slišati mnenje zainteresiranih pred sprejemom odločitve o spremembi režima zimskih počitnic; s tega vidika je anketa prikazala zanimive podatke, vsekakor pa mora končno odločitev sprejeti minister.

Komentarjev 1
  • Alena 10:02 28.marec 2012.

    pol pa naj ukinejo t.i. krompirjeve počitnice.................zanimivo, da je recesija, šolarji pa morajo turistično sezono reševat