Slovenija
33 ogledov

Večina že zdaj vredna manj

stanovanja napremičnine Dravlje Ljubljana Anže Petkovšek
Nepremičnine. Gurs vrednosti iz leta 2010 
popravlja 
(predvsem) navzdol.

Večina lastnikov nepremičnin ne ve, da njihova nepremičnina ni vredna toliko, kot je zapisano v obvestilih, ki jih je Geodetska uprava RS (Gurs) pošiljala leta 2010. Med 12 nepremičninami v petih regijah, ki smo jih izbrali naključno, imajo zdaj vse drugačne ocenjene vrednosti kot leta 2010 – 11 jih ima nižjo vrednost, le stanovanje v Ljubljani je po novem vredno 21 tisoč evrov več (v grafiki zgoraj). Te vrednosti bodo po indeksaciji (prilagoditev vrednosti glede na gibanje cen na trgu), ki je napovedana za jesen, tudi osnova za plačilo napovedanega nepremičninskega davka. Za omenjeno stanovanje ga bo na primer treba plačati 250 evrov.

Prvi mož Gursa Aleš Seliškar je pojasnil, da so po poskusnih izračunih iz leta 2010 spremenili modele za vrednotenje in na podlagi teh izračunali nove tržne vrednosti nepremičnin. "O tej vrednosti lastnikov nepremičnin nismo obveščali," je dodal. Spremenjene vrednosti je mogoče preveriti le na spletni strani E-prostor.gov.si, saj Gurs tega pisno ne bo več počel – tudi pred morebitno uvedbo nepremičninskega davka ne.

V povprečju nižje za 10 odstotkov

Seliškar napoveduje, da bo indeksacija "povsod in za vse vrste nepremičnin pomenila znižanje vrednosti ali ohranitev enake". Ocenjuje, da se bodo v povprečju znižale za deset odstotkov ali več. Če se bo vrednost povečala, pa se ne bo zaradi indeksacije, ampak "zaradi evidentiranja pravilnih podatkov o nepremičnini".

Indeksacijo bodo izvedli po vsej Sloveniji, če se bo vrednost nepremičnin spremenila za deset odstotkov ali več. Lahko se zgodi, da se bo vrednost zmanjšala tudi za 20 odstotkov, če so se cene na trgu za toliko spremenile.

V Novi Gorici le nižje?

Še vedno pa ni znano, ali bo Gurs znižal vrednosti stanovanj v blokih na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici, ki so stara skoraj 40 let, vrednost kvadratnega metra pa je ocenjena na 2.100 evrov. Včeraj so se predstavniki Gursa sešli s predstavniki civilne iniciative Za pravice občanov (zbrala je 565 podpisov lastnikov stanovanj), ki zahtevajo, naj njihove nepremičnine realno ovrednotijo.

"Sedeli smo uro in pol, na sestanek smo prišli z 12 primeri kupoprodajnih pogodb, dvema sodnima cenitvama stanovanj, nobenega našega argumenta niso sprejeli," razlaga predstavnik iniciative. "O zneskih v kupoprodajnih pogodbah so dvomili, ker po njihovem ne vsebujejo tržne cene, dve predloženi cenitvi sodnega cenilca pa je državni uslužbenec označil kot prirejeni," dodaja. Na koncu naj bi vseeno napovedali, da bodo oktobra objavili popravljene vrednosti, ki naj bi bile za Novo Gorico med deset in 30 odstotki nižje.

Komentarjev 3
  • kapibara 09:10 05.julij 2013.

    Pa kje jim izračun in na pdlagi česa, so moje stanovanje v LJ"podražili"-cerka 15% , če pa je od popisa, pa do danes vrednost padla (kupna moč)....Kot so že nekateri rekli: Za tako ceni jim ga takoj prodam.. :-(

  • 35affbb0ac5d7a7c598cd9cd2a388735b099c274 08:24 05.julij 2013.

    Tu se kažejo vse posledice malega državnega prevrata imenovanega afera Patria, ko so se rdeči s pomočjo medijskega agitpropa dokopali oblasti. Za predsednika vlade so nastavili nesposobnega in populističnega Pahorja, ki je že ob prvih zametkih krize odreagiral popolnoma napačno ...prikaži več in Slovenijo porinil v spiralo propada. V času Janša-Šušteršičeve vlade so se zadeve izboljševale, po virantovanju in novi nesreči imenovana Bratušek, pa gremo z res veliko hitrostjo v propad.Torej, vsi, ki ste nasedali medijski propagandi, in ste ponavljali vsi so isti, in ste pomagali zrušiti Janševo vlado, želim vam, da vas kamarila dobro pohebe in to toliko časa, da vas sreča pamet. Edino sranje je v tem, da bomo vso zadevo plačali tudi tisti, ki nimamo nič pri tem, in smo rabote samooklicanih levičarjev vseskozi ktitizirali.

  • spenjac 08:00 05.julij 2013.

    na čigavih ramenih počiva ta država? na ramenih mladih visoko izobraženih zaposlenih zaradi: a) visoka dohodninna, b) davka od stanovanja za katerega plačuje kredit, c) skoraj 400 EUR vrtca in d) nobenih državnih transferjev, e) znižanje porodniških nadomestil, f) zvišanje ...prikaži več DDV. No, vsaj mobilni smo. Ko se enkrat izselimo še taki in bodo prodana državna podjetja, od kje bo denar za servisiranje upokojencev in državne uprave?