Slovenija
5 ogledov

Večja gradnja stanovanj

bloki1 Žurnal24 main
Po podatkih Statističnega urada RS lani v gradnji za 2800 več stanovanj kot leta 2005

Iz Statističnega urada Republike Slovenije so sporočili, da se je lani v Sloveniji gradilo več kot 21.000 stanovanj, od katerih jih je bilo do konca leta dograjenih 36 odstotkov. Leto prej je bilo v gradnji skupno okoli 19.200 stanovanj, dokončanih pa jih je bilo okoli 39 odstotkov. Sam stanovanjski sklad pa je ob koncu lanskega leta obsegal več kot 812.000 stanovanj. Sama povprečna površina stanovanj pa je bila 76 kvadratnih metrov, kar je dober kvadratni meter več kot ob popisu leta 2002.

Največ gradenj v osrednji Sloveniji

Povrečno stanovanje v Stanovanjskem skladu RS meri 71 kvadratnih metrov. 

 
Največ stanovanj so lani dokončali v osrednjeslovenski (28 odstotkov) in podravski regiji (18 odstotkov), najmanj pa v zasavski regiji (odstotek). Po številu dokončanih stanovanj so med osrednjeslovenskimi občinami izstopale občine Ljubljana (465), Grosuplje (437) in Kamnik (393), med podravskimi občinami pa občina Maribor (420). Površina novozgrajenega stanovanja pa je merila povprečno 114 kvadratnih metrov. Površina stanovanja v enostanovanjskih stavbah pa je bila povprečno 156 kvadratnih metrov, površina stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa skoraj za polovico manjša, povprečno 82 kvadratnih metrov. 47 odstotkov dokončanih stanovanj ima štiri sobe ali več. Tako kot prejšnja leta je bila tudi večina v lanskem letu dokončanih stanovanj pridobljena z novogradnjo (96 odstotkov).

Večina stanovanj stanovanjskega sklada iz 70-ih let  
Od vseh stanovanj v stanovanjskem skladu jih je dobra polovica v mestnih naseljih, povprečno pa merijo 71 kvadratnih metrov. Stanovanja v ruralnih naseljih merijo v povprečju dobrih 10 kvadratnih metrov več kot tista v mestih. Sicer pa je bila polovica stanovanj celotnega sklada zgrajena v obdobju med letoma 1971 in 2006. Stanovanjska gradnja je bila tako najintenzivnejša v desetletju od 1971 do 1980, saj v tem obdobju zgrajena stanovanja predstavljajo 23 odstotkov celotnega stanovanjskega sklada. Ob tem pa še zanimivost, da je bilo konec lanskega leta v stanovanjskem skladu dobrih 20 odstotkov stanovanj brez centralne kurjave, osem odstotkov pa brez kopalnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.