Slovenija
2 ogledov

Večje globe za prekrške

Po besedah Igorja Lukšiča se je vlada odločila, da tri milijone evrov pristopnin Žurnal24 main
Državni zbor je po nujnem postopku sprejel novelo zakona o prekrških, ki zvišuje zgornje meje glob za prekrške, in novelo zakona o varnosti na smučiščih.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt je pojasnil, da spremembe zakona o prekrških zasledujejo cilj ustreznejšega sankcioniranja prekrškov, predlagatelj pa želi odpraviti tudi nekatere nejasnosti glede izvrševanja sankcij. Učinkovitejše sankcioniranje naj bi dosegli predvsem z zvišanjem glob za prekrške.

Zaradi spremenjenih razmer po vstopu Slovenije v EU je predvidena nova oblika predpisovanja glob na področju varovanja konkurence, kot je uvedba daljših zastaralnih rokov za tovrstne prekrške. Novela spreminja tudi pristojnost sodišč pri prometnih prekrških, kjer bi primeri prišli na sodišča šele, ko bi posamezen voznik dosegel 18 kazenskih točk.

Zvišanje glob velja med drugim tudi za prekrške v cestnem prometu.  Zgornja meja globe za prekrške posamezniku se bo tako zvišala na 5000 evrov, za samostojnega podjetnika do 150.000 evrov, pravni osebi pa do 250.000 evrov.

Boljša varnost na smučiščih

Novela zakona o varnosti na smučiščih za nadzornike na smučiščih uvaja obvezno usposabljanje, ki ga bodo morali opraviti vsaka štiri leta, predpisuje večje število nadzornikov na samih smučiščih, upravljalcem smučišč pa nalaga dodatne ukrepe za zagotavljanje večje varnosti.

Nadzor nad zagotavljanjem reda na smučiščih bo odslej v pristojnosti inšpektorata za notranje zadeve, nadzor v zvezi z samim obratovanjem smučišča pa v pristojnosti prometnega inšpektorata. Nekaj pristojnosti ostaja tudi policiji, ki bo lahko še naprej nadzirala alkoholiziranost med smučarji in posredovala v primeru nesreč.

Nadzorniki ne bodo več imeli pristojnosti, da kaznujejo kršitelje, pač pa bodo lahko samo še spisali predlog za prekršek, večjim prekrškarjem pa bodo lahko še naprej odvzeli smučarsko vozovnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.