Slovenija
13 ogledov

Večji BDP in več brezposelnih

rast_gospodarstvo_040408_istock Žurnal24 main
V prvem četrtletju 2011 se je bruto domači proizvod (BDP) realno zvišal za 2,0 odstotka. Najbolje gre predelovalni industriji, najslabše pa je v gospodarstvu. Povečalo se je število brezposelnih.

Gospodarska rast je tako že štiri četrtletja zapored na ravni približno dveh odstotkov.V začetku letošnjega leta sicer ni bilo izrazitih sprememb v strukturi gospodarske rasti. Za rast BDP ostaja najpomembnejše izvozno povpraševanje. Izvoz blaga in storitev se je realno zvišal za 10,6 odstotka in s tem nekoliko okrepil dinamiko rasti glede na predhodna četrtletja.

Povečuje se tudi rast uvoza. Uvoz blaga in storitev se je glede na začetek lanskega leta tealno zvišal za 11,1 odstotka.

Domača potrošnja podobna lanski
Rast domačega trošenja je podobna tisti ob koncu lanskega leta. Izdatki za končno potrošnjo so se povečali za 1,4 odstotka, njihova nižja rast pa je posledica zmanjšane rasti končnega trošenja gospodinjstev, države in nepridobitnih institucij.

Rast celotnih bruto investicij je nekoliko višja kot v predhodnih četrtletjih, k čemur je prispevalo zlasti povečevanje zalog. Kljub temu pa se že deseto zaporedno četrtletje zmanjšujejo bruto investicije v osnovna sredstva, kar je posledica nadaljevanja izrazitega in okrepljenega zmanjševanja in investicij v gradbene objekte.

Dobro predelovalna industrija, slabo gradbeništvo
Skupna dodana vrednost dejavnosti se je realno zvišala za 2,1 odstotka, kar je primerljivo kot v predhodnih četrtletjih. Še vedno najhitreje raste predelovalna dejavnost, medtem ko se najbolj zmanjšuje dodana vrednost v gradbeništvu. V prvem letošnjem četrtletju je bila 19,9 odstotka manjša kot v prvem četrtletju.

V Sloveniji 86.000 brezposelnih
Stopnja brezposelnosti je bila v prvem četrtletju letošnjega leta 8,5-odstotna. Število brezposelnih se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2010 zvišalo za 5.000. V Sloveniji je tako trenutno 86.000 brezposelnih. Največ je brezposelnih med starimi od 15 do 24 let.

Povečalo se je tudi število neaktivnih prebivalcev. V prvem četrtletju tega leta jih je bilo 745.000, kar je 29.000 ali 4,1 odstotka več kot v zadnji četrtini lanskega leta. Med neaktivnimi prebivalci je največ, 63,8 odstotka upokojencev, na drugem mestu pa so študenti, ki jih je 20,6 odstotka. Med neaktivnimi prebivalci je kar 57,8 odstotkov žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.