Slovenija
20 ogledov

Večji nadzor za 15 odstotkov bolniških

Kmetje so bili v prvih 11 mesecih lani na bolniškem dopustu na stroške ZZZS 90.5 Žurnal24 main
Poostren nadzor. Kmetje, espeji in brezposelni pogosteje zlorabljajo bolniški dopust, opažajo na ZZZS.

Bolniške. Kmetje, samostojni podjetniki in brezposelni so bili v prvih 11 mesecih lani na stroške zdravstvene blagajne na bolniškem dopustu 580.954 dni. To je 14,5 odstotka glede na celotno število dni bolniških dopustov, ki jih je v tem obdobju plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Podatek nas je zanimal po tem, ko je ZZZS konec decembra napovedal, da bo ravno pri teh okrepil ciljane laične nadzore.

3 nadzorniki ZZZS trenutno opravljajo nadzor nad bolniškimi dopusti.

“Ciljani laični nadzor je usmerjen na skupino zavarovanih oseb, pri katerih je bil v preteklosti zaznan večji odstotek kršitev,” pojasnjuje tiskovni predstavnik ZZZS Peter Rutar. Pravi, da bodo še naprej izvajali nadzor tudi nad drugimi kategorijami zavarovancev, le da bo pri kmetih, brezposelnih in samostojnih podjetnikih nadzor okrepljen. “Tako bomo povečali njegovo učinkovitost,” dodaja.

Zavod bo po njegovih besedah izvajal več nadzorov z več nadzorniki v določenem obdobju; trenutno nadzor opravljajo trije nadzorniki, od tega dva za polovični delovni čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.