Slovenija
13 ogledov

"Večjih odpuščanj ne bo!"

"O vrnitvi Vasilija Prešerna v Acroni ni bilo govora, niti ni realno," je dejal Žurnal24 main
Acroni. Le mehke oblike odpuščanja. Naročil čez poletje dovolj, jesen še nejasna.

“Do konca leta se bo število zaposlenih zmanjšalo, vendar vala odpuščanja presežkov ni pričakovati,” je za Žurnal24 dejal Tibor Šimonka, predsednik uprave Slovenske industrije jekla (Sij).

Zatrdil je, da dejstvo, da se je 1. maja iztekel rok, do katerega večinski lastnik Sija ruski Koks ni smel zmanjševati števila zaposlenih, ne bo vplivalo na odpuščanja. “Rusi pri tem nimajo posebnega vpliva, kajti družbe v Siju vodijo slovenski menedžerji,” je pojasnil prvi mož Sija. O gospodarskem načrtu, ki predvideva, da naj bi bilo do konca leta od zdajšnjih 1.500 zaposlenih še 1.226 delavcev (o njem smo v Žurnalu24 pisali že aprila, op. p.), pa je Šimonka povedal, da je bil napisan sredi gospodarske krize. “Težko je napovedati, kakšno bo to število čez leto, leto in pol, vsekakor pa se nič ne bo zgodilo čez noč. Acroni je v zelo dobri kondiciji,” je dodal.

Odpuščanja bodo mehka
Da imajo dela zadosti, je potrdil tudi Slavko Kanalec, glavni direktor Acronija. “Povpraševanje je veliko. Za maj, junij in julij imamo od 26 tisoč do 28 tisoč ton naročil na mesec, pred enim letom pa jih je bilo le za okoli 16 tisoč ton.” Kljub temu ne vidi razlogov za dodatno zaposlovanje, saj meni, da je na področju zaposlenih še za najmanj 30 odstotkov rezerve. O gospodarskem načrtu in odpuščanjih pa je povedal: “Do konca leta ne bo večjih odpuščanj, pač pa le mehke oblike, gre za delavce, ki so tik pred upokojitvijo – takih je 143 – vendar pa je vse odvisno od zakonodaje,” je zatrdil in dodal, da trenutno ni nihče na čakanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.