Slovenija
27 ogledov

Vedeli, da pot ne bo lahka

Ivan Svetlik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ministra Ivan Svetlik in Gregor Golobič sta prepričana, da je študentsko nasprotovanje vladnim načrtom za regulacijo študentskega dela neutemeljeno.

''Nisem pričakoval, da bodo spremembe sprejete z aplavzi,'' je o uporu študentov povedal Svetlik in kot problematično izpostavil, da so študentske zahteve pogosto motivirane s kratkoročnimi pogledi. ''Protest je legitimna oblika izražanja zahtev in tudi energije, ki jo mlada generacija nosi v sebi,'' sklene. ''Ključni problem študentov ni študentsko delo, ampak zaposlitev po študiju,'' pa je opozoril Golobič. Ministra Gregor Golobič in Ivan Svetlik sta pred uradnim začetkom današnjega protesta znova osvetlila vladni pogled na današnje proteste.

Potrebna tudi samokritičnost
Golobič je kot pozitivno ocenil prizadevanje študentske organizacije za izboljšanje razmer za študente, vendar opozoril, da morajo pri prihodnjih pogajanjih "tudi z njihove strani bolj smelo in bolj drzno razmisliti o stvareh, ki so kritične do njih".

Opozoril je na junijsko konferenco, na kateri se bodo z vsemi stranmi korenito lotili težav, kot so status študentov, evidenc, nastanitvenih kapacitet, štipendijske problematike itd.

 

Študenti v plus, servisi v minus
"Prvo delo študentov je študij," pa je poudaril Svetlik in dodal, da študenti z zakonom o malem delu ne izgubljajo nič, ampak predvsem pridobivajo. "No, nekaj izgubljajo – in to je monopol nad oblikami začasnega in občasnega, ki je obstajal skozi študentsko delo."

Svetlik zagotavlja, da zakon o malem delu pomeni korak naprej v zagotavljanju socialne varnosti, zdaj namreč ne bo samo delo za plačilo, ampak bodo med drugim priznane tudi delovne izkušnje, povečuje se delež sredstev za štipendiranje, izboljšuje se transparentnost koncesijskih dajatev.

Po mnenju ministra izgubljajo predvsem študentski servisi, "ki so do zdaj delo posredovali na profitni osnovi, ustvarjali so dobičke, ki so šli za različne namene, posamezniki pa so bogateli na račun študentskega dela."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.