Slovenija
31 ogledov

Vedeli za spremembno namembnosti?

Damijan Janković Boštjan Tacol
Podjetje Baza Dante je pet mesecev pred spremembo namembnosti nekaterih zemljišč ta odkupila od 20 lastnikov, kar naj bi nakazovalo, da so vedeli za spremembno namembnosti. Dokumenti davčne uprave medtem kažejo, da je podjetje posojila od konzorcija Grep nakazalo Electi Damijana Jankovića. Uradni podatki kažejo, da je Electa prodala nepremičnine, ki niso njene.

Zasebno podjetje, povezano z družino Janković, je zaslužilo tudi z zemljišči, ki so jim spremenili namembnost. Pred kratkim še neznano podjetje Baza Dante je pet mesecev pred tem odkupilo zemljišča od 20 lastnikov, kar naj bi nakazovalo, da so vedeli za spremembno namembnosti s strani Mestne občine Ljubljana (MOL) julija 2010, poroča Pop TV. Zemljiška knjiga in prostorski načrti razkrivajo, da ima Baza Dante okoli 15 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Ljubljani ob obvoznici.

Ljubljanska občina naj bi imela za omenjeno zemljišče predkupno pravico, a je ni uveljavila, zato je zemljišče kupilao omenjeno podjetje.

Janković prodajal, kar ni bilo njegovo

Tožilstvo je 6. januarja naznanilo sum kaznivih dejanj, saj je bilo pri analizi transakcijskih računov ugotovljeno, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejela dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov.

Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Uroš Ogrin, po poročanju Pop TV sedem dni pozneje, 26. avgusta, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor Boštjan Stamejčič, sicer vodja projektov na Electi.

Baza Dante je nato še isti dan 400 tisoč evrov nakazala podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in nekaj dni pozneje še 100 tisoč evrov rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik, danes pa je častni predsednik kluba.

Obe nepremičnini v lastni Viage

Kot danes piše Delo, dokumenti dalje razkrivajo, da je Baza Dante slabih 400 tisočakov najprej nakazala Electi, ta pa jih je naprej z asignacijsko pogodbo na račun KLM Naložb.

Damijan Janković je za časnik razložil, da je bil razlog za prenos denarja z računa Baze Dante na račun Electe prodaja stanovanja v Senožetih in poslovnega prostora v Tolminu, natančneje na Mestnem trgu 3.

Podatki geodetske uprave pa kažejo, da sta na tem naslovu dve zemljišči, na katerih stoji hotel Krn, obe nepremičnini pa sta v lasti podjetja Viago. To podjetje tudi upravlja omenjeni hotel.

Dodali so, da zgodovinski izpisi kažejo, da ne prvo ne drugo zemljišče nista nikoli bili v lasti Electe ali Baze Dante, a dopuščajo možnost, da se nista vpisali v zemljiško knjigo.

Posel povezanih družb

V Delu so nato preverili lastništvo Viaga in ugotovili, da gre za posel povezanih družb. Kot so zapisali, je ključna oseba pri tem Stamejčič, ki je bil zadnji direktor podjetja Borov gaj, registriranega prav na naslovu Mestni trg 3. Vendar je bilo to podjetje v začetku leta 2010 iz sodnega registra izbrisano zaradi neznanega poslovnega naslova.

Ravno podjetje Viago pa je bilo med letoma 2003 in 2006 32-odsotni lastnik Borovega gaja. V istem obdobju pa je bila 43-odstotna lastnica tega podjetja družba Premik.net, znana iz nepremičninskih poslov Luke Koper, v katerih je posrednik bil Srečko Prijatelj, nekdanji na zaporno kazen obsojeni poslanec SNS.

Družba Premik.net je bila tudi ena od lastnic enega zemljišča na naslovu Mestni trg 3, ki je nato prešlo v last Viaga. Ob tem pa so v Delu še ugotovili, da je poleg že omenjenih zemljišč na Mestnem trgu 3 še eno, kjer pa ni nobene stavbe in je danes v lasti Hypo Leasinga. Pred tem pa so se kot lastnice zvrstile družbe Premik.net, Viago, Borov gaj in Electa.

Komentarjev 24
  • Darko 08:49 23.maj 2012.

    1111 pa kaj JJ ne morejo nič dokazat da ga že 20 let nabijajo za politične cilje rdeča banda

  • Lavdan 07:24 23.maj 2012.

    Vse bi bilo nemogoče s tremi podporniki. Trije podpornik so samo trije glasovi. Problem je v tem, da so ga naivni volilci izvolili in to že drugič. Sedaj svoj položaj veselo izkorišča.

  • Žurnalček 23:19 22.maj 2012.

    Naredi popis orožja na dan 26.06 1991 in na današnji dan in vprašaj sfaliranega študenta iz Kumrovca , komunjarsko barabo , kje je razlika !