Slovenija
452 ogledov

"Vedno dobim najnižji popust, ali kuponi za več popusta sploh so?"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Bralka pravi, da v akcijah vedno dobi najnižji možen popust in se sprašuje, koliko je sploh kuponov z višjimi popusti. To je povsem v rokah trgovcev.

"V akcijah, ko trgovine ponujajo do 90 ali 99 odstotni popust na celotno vrednost nakupa, vedno dobim najnižji popust. Koliko je višjih popustov in ali sploh so," nas je vprašala bralka. 

Pri Merkurju vedno enako, pri Sparu se spreminja

V Merkurju, kjer imajo akcijo Izberi svoj popust že več let, pravijo, da je razmerje kuponov enako pri vseh izvedbah akcije, objavljeno pa je tudi na spletnih straneh. 95 odstotkov kuponov tako prinese pet odstotkov popusta, dva deset odstotkov popusta, po en odstotek kuponov pa prinese 25, 50 in 90 odstotkov vrednosti celotnega nakupa. 

V Sparu, ki ga vodi Igor Mervič, pravijo, da se delež posameznih kuponov spreminja iz akcije v akcijo in je odvisno od skupne naklade letakov. Kupon je namreč objavljen na letaku in v dnevnem časopisu, razmerje med kuponi pa se prilagaja glede na skupno naklado. 

Koliko katerih kuponov je bilo vnovčenih in koliko so stranke prihranile, ne v Merkurju ne v Sparu niso povedali. V Merkurju tega ne razkrivajo, v Sparu pa pravijo, da jim blagajniški program "ne omogoča vpogleda, koliko kuponov je bilo unovčenih in kakšna je bila višina nakupa“.

Kupil vijake namesto peči in dobil najvišji popust

Da najvišji popusti zares obstajajo, je na lastni koži izkusil sorodnik našega sodelavca, ki je v Merkurju na dan akcije Izberi moj popust dobil 90-odstotni popust, a le za nekaj vijakov, čeprav je sprva načrtoval nakup peči, a ga je nato zadnji hip še malo odložil. 

Vse je v rokah trgovcev, lahko bi bil tudi en kupon z najvišjim popustom

Na tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić, so pojasnili, da so za oblikovanje promocijske akcije odgovorni organizatorji, torej trgovci, ki lahko sami določijo delež kuponov z najvišjim popustom, pomembno je le, da so pogoji potrošnikom jasni in razumljivi ter da ne gre za nepoštene poslovne prakse. 

V preteklosti so eno od takih akcij že obravnavali, a kršitev niso ugotovili. Če potrošnik meni, da gre za zavajanje, pa naj zadevo prijavi in zagotavljajo, da bodo zadevo v okviru svojih pooblasti preverili. 

Komentarjev 5
  • antitrust 13:55 12.februar 2015.

    Moja žena je dobila popust 600€ ( 50%).Kupovali pa smo gradbeni material za domači fitness :)Sreča - vsaj enkrat.

  • Hilda 09:12 12.februar 2015.

    Naj povem, da sem sama imela srečo in izbrala 90% popust v Merkurju, tako da očitno popusti z drugimi vrednostmi SO. Potrebna je samo sreča... Ps- kam se naj pritožim, da ne napišem pravih številk na EUjackpot? :-P :-D

  • Papaja Popi 08:55 12.februar 2015.

    Normalno, da je tistih popustov z 90 % zelo malo ali samo eden, važno , da se privabi ljudi in to je tudi namen, ker ljudje so pač naivni in potem kupijo tudi tisto, kar drugače ne bi kupili nikoli.