Slovenija
10 ogledov

Vedno je kak razgrajač

Kljub vsemu, kar se je dogajalo v Punatu, se je preostalih 300 otrok v četrtek z Žurnal24 main
Na Rdečem križu zaradi nedavnih izgredov razmišljajo, da osmo- in devetošolci ne bi smeli več letovati v Punatu.

"Tudi na letovanjih Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor v Poreču se je v preteklosti dogajalo že marsikaj. Pred leti smo bili priča stavki oziroma tihemu uporu otrok proti vzgojitelju, ki smo ga uspešno rešili, pred 12 leti pa je fant s kozmetičnimi škarjicami zabodel drugega otroka," je za Žurnal povedal Božo Raušl, sekretar ZPM Maribor. Ta namreč prav tako kot mariborski Rdeči križ (RK) vsako leto organizirajo letovanje otrok na morju.

Prejšnji teden je javnost razburil dogodek, ko se je moralo z letovanja v Punatu, kjer počitnice organizira mariborski RK, zaradi neprimernega vedenja vrniti kar 34 otrok.

Črni seznam na ZPM
Zaradi nedavnih dogodkov, ko naj bi nekaj otrok, starih 14 in 15 let, v centru RK v Punatu lomilo pohištvo in se neprimerno vedlo, Janez Pezelj, generalni sekretar RK Slovenije, razmišlja, da v izogib vandalizmu na letovanjih ne bi bilo več omogočeno letovanje osnovnošolcem iz zaključnih razredov: "Tako bi pridobili dodatna mesta za mlajše socialno ogrožene otroke, ki morja sploh še niso videli."

Z ZPM Maribor počitnikujejo otroci do 18. leta starosti. "Pri nas obstaja seznam mladostnikov  mislim, da jih je zdaj na njem pet , ki zaradi hujših disciplinskih kršitev na letovanju v Poreču z nami več ne smejo letovati," je še dejal Raušl. Na RK Maribor pa pravijo, da takega seznama nimajo.

Oboji jih izobražujejo
Za otroke v kolonijah ZPM in RK skrbijo prostovoljci, ki morajo izpolniti določene pogoje. "Pri nas imamo 21-urno izpopolnjevanje za vzgojitelje v Poreču. V povprečju imamo 50 odstotkov študentov, drugi pa so starejši in že zaposleni," je pojasnil Raušl ter dodal, da imajo pri pridobivanju prostovoljcev velike težave, saj se ti zavedajo svoje odgovornosti.

Tudi pri RK Maribor organizirajo izobraževanje za spremljevalce otrok v Punatu. "Imamo predavanja  dvakrat po tri ure. Ne trdimo, da so vsi vrhunsko usposobljeni, vendar ravno zaradi prostovoljcev lahko organiziramo počitnice za otroke, ki morda sploh ne bi videli morja. Zavedamo pa se, da za najmlajše nosi odgovornost RK," pa je pojasnil Alojz Kovačič, sekretar RK Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.