Slovenija
31 ogledov

Vedno več nasilja v družini

Slika je simbolična. (Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Policija je lani obravnavala 8151 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 40 odstotkov več kot leto prej, ko jih je obravnavala 4956. Anonimno prijavo nasilja v družini lahko prijavite tudi prek spleta.

Lani je bilo izrečenih tudi 1121 ukrepov prepovedi približevanja, ali polovico več kot predlani. Statistični podatki kažejo tudi, da se je lani občutno povečalo število prijavljenih kaznivih dejanj v družini.

Samo dolenjski in belokranjski policisti so v prvem polletju na pristojno tožilstvo, kot so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, podali 107 kazenskih ovadb zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in 55 osebam izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Ustavite nasilje v družini! Prek spleta sprožite anonimno prijavo.
Med razlogi za povečanje števila prijavljenih kaznivih dejanj v družini je večja ozaveščenost žrtev in ljudi, ki imajo možnost videti in prepoznati njihovo trpljenje.

Pozitivno pa je vplivala tudi sprememba zakonodaje oz. uvedba novega kaznivega dejanja nasilja v družini, novega zakona o preprečevanju nasilja v družini in pravilnikov, ki nalagajo organom in organizacijam dolžnost prijavljanja, usklajenega delovanja in usposabljanja, je na svoji spletni strani zapisala policija.


Nasilnežu vzamejo tudi ključe

Po zakonu mora kršitelj, ki mu policisti izrečejo ukrep prepovedi približevanja, kraj oz. območje prepovedi takoj zapustiti, policistu pa izročiti ključe prebivališča, v katerem živi skupaj z oškodovancem. Kršitelj namerno ne sme prekoračiti razdalje, določene z odredbo.

Če odredbe o prepovedi približevanja kraju ali osebi ne upošteva, ali pa v času ukrepa nadleguje oškodovanca po telefonu ali kako drugače, ga policisti odstranijo in oglobijo z najmanj 400 evri.

Če osumljenec s kršitvijo prepovedi približevanja ne preneha, ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku privedejo v takojšen postopek pristojnemu sodišču.

Anonimna e-prijava
Na spletnih straneh policije, ministrstva za notranje zadeve in e-uprave je po novem mogoče hitro in enostavno, predvsem pa anonimno, oddati elektronsko prijavo nasilja v družini.

Namen te anonimne prijave je vzpodbujanje ljudi k prijavljanju kaznivih dejanj, prekrškov in drugih oblik ogrožanja varnosti, ki izvirajo iz nasilja v družini, in s tem k pravočasni zaščiti žrtev takšnega nasilja.

Že lani je ministrstvo za notranje zadeve skupaj z nevladnimi organizacijami zasnovalo široko kampanjo za preprečevanje nasilja v družini. Cilj je bil vzpodbuditi žrtve, naj hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja, po drugi strani pa vzpodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa naj svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo proti nasilju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.