Slovenija
49 ogledov

Vegani: Smo žrtve slabe poučenosti

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
Vegani ogorčeni nad odzivom na smrt dojenčice. "Nismo neodgovorni starši," poudarjajo.

"Enostranske izjave in neobjektivno poročanje ustvarjajo sliko, da so vegani neodgovorne osebe, ki ogrožajo zdravje in življenje svojih otrok, kar je popolnoma napačno, saj želijo kot večina staršev z rastlinsko prehrano omogočiti in tudi svojim otrokom omogočajo bolj zdravo otroštvo," so v odzivu na smrt desetmesečne dojenčice iz okolice Novega mesta iz zapisali v Veganski iniciativi.

Kot poudarjajo, se v nekaterih predelih sveta tako prehranjujejo že stoletja in tudi danes sodobne raziskave pritrjujejo primernosti in zadostnosti takega načina prehanjevanja. "Žal pa opažamo prenizko raven izobraženosti na tem področju, kot priznavajo tudi slovenski zdravniki sami," pišejo. "Ni prav, da zdravniki veganskim staršem ne znajo svetovati drugega kot to, naj hranijo otroke z živalskimi beljakovinami, veganstvo pa kategorično označijo kot zlorabo."

Ob tem navajajo besedee Amande Baker iz The Vegan Society, ki pravi, da problem ni v tem, ali je prehrana otroka veganska ali ne; pomembno je, da je zdrava. "Veliko otrok se prehranjuje slabo, pa niso vegani," poudarja Bakerjeva in dodaja, da je večina veganskih staršev nutricionistično dobro podkovanih in jim je lažje slediti smernicam zdrave prehrane kot drugim ljudem. Vegani so, kot poudarjajo, pogosto žrtve slabe poučenosti.

Otrok umrl zaradi sepse

Predstojnik oddelka za otroško kururgijo Ivan Vidmar je po tragičnem dogodku pojasnil, da je dojenčica umrla zaradi sepse. Pojasnil je, da je sepsa eden od pogostejših vzrokov za smrt otrok pri tej starosti in ni nujno povezana z načinom prehranjevanja. Mediji so namreč pred tem pisali, da je otrok umrl zaradi podhranjenosti, saj naj bi ob sprejemu v bolnišnico tehtal le 3,5 kilograma, v družini pa naj bi se prehranjevali strogo vegetarijansko oziroma vegansko, česar pa v kliničnem centru zaradi varovanja osebnih podatkov niso potrdili. Vzrok za podhranjenost in sepso je lahko po besedah Vidmarja tudi presnovna bolezen.

Zdravniki: Ne za otroke

Strokovnjakinja s področja prehrane s kliničnega oddelka za gastroenterologijo Marjeta Sedmak je ob tem opozorila, da smernice prehranjevanja odsvetujejo vegetarijansko prehrano pri otrocih, vegansko ali makrobiotično pa absolutno prepovedujejo. Pomanjkljiva ali nepravilna prehrana po besedah predstojnika odelka Roka Orla povzroči pomanjkanje mineralov, vitaminov, beljakovin ali celo energije pri otroku, vodi pa ne samo v motnjo rasti, ampak tudi v motnjo intelektualnega razvoja in slabše odpornosti organizma otroka.

"Včasih se starši pri prehranjevanju svojih otrok odločijo v nasprotju s smernicami in tako škodijo zdravju otroka, " je dejal. Pri veganstvu pa po njegovih besedah posameznik ne more zagotoviti vnosa vseh potrebnih snovi v telo, zato je zdravju škodljiv in nevaren način prehranjevanja, zlasti če gre za razvijajoč se organizem. Zato veganstvo skrajno odsvetuje.

Komentarjev 3
  • Stolp 11:05 16.avgust 2011.

    Je naj vsak kar hoče, ampak naj druge ne sili s tem.Kar se mene tiče sta lahko starša vegetarijanca, vegana ali pa tudi živita od zraka, samo otroka naj pustita pri miru vsaj dokler je majhen potem pa naj se sam odloči.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:34 15.avgust 2011.

    Vegani ste žrtve samih sebe,saj za vse težave vas samih krivite ostalo populacijo,ki se normalno prehranjuje!

  • trimix 18:22 14.avgust 2011.

    zakaj pa se potem ne pozanimajo v "nekaterih predelih sveta" s cim tam hranijo otroke?Centralna evropa je vsaj zadnjih 2000 let vsejeda kultura in zakaj naj bi zdravniki se ukvarjali s par posebnezi, ki ne vejo zakaj sploh so tukaj?