Slovenija
83 ogledov

Vegetarijanec med 
mišičnjaki

Prejšnji konec tedna je na mednarodnem prvenstvu v bodibildingu in fitnesu v Kop Žurnal24 main
Peter Bukovnik iz Vogelj pri Kranju je prvi vegetarijanski bodibilderski tekmovalec pri nas. Mišice uspešno gradi tudi brez mesa.

Zakaj ste vegetarijanec?
Rad bi dokazal, da je tudi brez mesa možno pridobivati moč in kondicijo. Dandanes pri mnogih prehrana temelji na mesu, kar škodi zdravju.

Ali ne velja, da brez mesa v bodibildingu ne gre?
Kot vidite, gre! V imenu športnih ciljev sem ga dolga leta tudi sam pojedel veliko, toda odkar ga ne jem, nisem več zakisan, počutim se bolje, imam več energije, bolj prečiščen organizem, hitrejši metabolizem in regeneracijo.

Sta zaradi odrekanja mesu oblikovanje in krepitev mišic kaj počasnejša?
Po sebi opažam, da sta celo hitrejša.

Koliko mesa sicer na dan pojedo bodibilderji?
Za druge ne vem, sam pa sem ga včasih na dan pojedel okrog pol kile, recimo štiri zrezke, in med pripravami na tekme še več. Temelj moje prehrane je bilo nekoč meso, danes pa je to nepredelana nemesna hrana.

Zakaj športniki tako prisegajo na meso?
Predvsem zaradi beljakovin, ki služijo kot gradnik mišične mase in regenerator.

S čim jih nadomeščate?
Z mlečnimi izdelki, stročnicami, oreščki, domačimi bazičnimi jedmi na žlico in beljakovinskimi praški, ki jih uživam glede na intenzivnost in vrsto treninga. Pri tem mi pomaga Aleksander Reher, član Pro-fitnes tima, ki je živa enciklopedija znanja.

Ali ni to protislovno?
Zame ne. V mesu je dandanes vse več kemikalij, meso zakisa, obremenjuje organizem, ob njegovi prebavi pa nastajajo toksične snovi. Beljakovinski prašek se prebavi hitro in zlahka; temelji na mlečni sirotki, ki je dokazano zdravilna in bazična. Za kemijo v praških imam barvila in sladila, ki jih je manj kot v predelanih industrijskih jedeh. 


Kolikšna je vaša dnevna poraba kilokalorij?
Za tri ure vadbe okoli 3.500.

Kako sotekmovalci in prijatelji sprejemajo vaš način prehranjevanja?
Odzivi so različni, to jim je predvsem novo. Naj povem, da svojega prehranjevanja ne vsiljujem nikomur, je pa res, da ga rad svetujem. Kot osebni trener po takšnem konceptu prehranjevanja pogosto oblikujem
prehranjevalne načrte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.