Slovenija
82 ogledov

Vegrad: bes se stopnjuje

Reševanje Vegrada. Dobavitelji in izvajalci del nimajo še nobenega uradnega predloga za odpis terjatev. Grožnja. Če ne bo plačila, ne bo dokumentacije za Celovške dvore.

Ljubljana.Na Celovških dvorih ne bo nihče od izvajalcev dal dokumentov, dokler ne bo plačila,” nam je potrdilo več podjetnikov, ki so opravljali dela.

Nadzorni svet Vegrada je načrt prestrukturiranja potrdil 30. aprila. Skupščina, na kateri bodo odločali o dokapitalizaciji, bo predvidoma junija.

To pa pomeni, da Vegrad ne bo mogel dobiti uporabnega dovoljenja, kupci pa se v stanovanja ne bodo mogli vseliti. Izvajalcem zato Vegrad in državna Nova Ljubljanska banka (NLB) menda grozita, da bosta dokumente iztožila in jim zaračunala še stroške sodnih postopkov. Dobaviteljev pa pogodba, če jo krši tudi Vegrad, ne zavezuje.

Papirja ni videl še nihče
Večina podizvajalcev bi za sanacijo sicer bila pripravljena tudi na delni odpis terjatev. To je pogoj za rešitev Vegrada, ki ga zahtevajo država in banke. Vendar nihče od naših sogovornikov do zdaj ni dobil pisnega predloga.

1. Dobavitelji in podizvajalci odpišejo del terjatev.
2. Dokapitalizacija od vseh lastnikov.
3. Banke reprogramirajo posojila.

Dušan Borošak, lastnik podjetja Kovinar, ima le nekaj neuradnih informacij iz Vegrada, nekaj pa je izvedel iz medijev. “Mimogrede na gradbišču kaj izveš. Kart še ni na mizi,” je povedal eden od dobaviteljev.

Predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič je povedal, da mora uprava nekaj dni pred junijsko skupščino res imeti usklajen paket za rešitev podjetja. “Kako bodo to izvedli – osebno z vsakim posebej ali prek dopisov –, pa je vprašanje za upravo,” je dejal. Viri blizu Vegrada so povedali, da še delajo izračune.

Konverzija v lastniški delež me ne zanima. Zanima me plačilo. Če bo plačilo, pa sem pripravljen dati popust.
Marko Požar, podjetje MIPO

So za sanacijo, a pošteno!
Naša želja je, da sanacija uspe. Ni pa pošteno, da podizvajalci in dobavitelji nosimo tri četrtine sanacije,” so povedali v novomeški Kovinotehni MKI, kjer pisnega predloga prav tako še niso dobili.

Marko Požar iz podjetja MIPO je pripravljen dati popust na plačilo, ne pa kar odpisati terjatev, ne da bi vedel, kdaj bodo plačane. “Konverzija v lastniški delež me ne zanima. Zanima me plačilo. Če bo plačilo, pa sem pripravljen dati popust. Zdi se mi okej, da vsak nekaj odpiše, je pa vprašanje, koliko kdo in ali je to pošteno,” je razložil Požar in dodal: “Razumem krizni položaj in Vegradu želim vse dobro, ampak svoje interese bom varoval.

O programu rešitve Vegrada nisem obveščen, je pa res, da ne delamo neposredno z Vegradom, ampak smo podizvajalci podizvajalca,” je dejal Robert Grah iz podjetja Izolacije Grah. O morebitnem odpisu terjatev pa: “Zdi se mi nesprejemljiv. Pogledati bi bilo treba, koliko zemljišč in nepremičnin ima Vegrad, potem bi bila slika morda drugačna.

Če dogovora ne bo, bo šel Vegrad v stečaj,” pa je opozoril vir blizu države. To je utemeljil s podatki iz analize Vegrada, ki “kažejo, da za dobavitelje in lastnike ob stečaju ne ostane nič”.

Blokirana stanovanja
Zaplet.
Večina izvajalcev del ima kot plačilo dogovorjena tudi stanovanja v Celovških dvorih, vendar ne morejo do njih. NLB namreč ni pripravljena izdati izbrisne pobotnice, s katero s stanovanja izbrišejo hipoteko. Kupcem – fizičnim osebam jo dajo, saj ti nakažejo denar, pri plačilu dobaviteljev s stanovanji pa pritoka denarja ni, zato banke to ne zanima. “Če bi dobili izbrisne pobotnice in stanovanja, bi lahko nanje vzeli posojila, plačali material ter delavce in končali dela,” so povedali izvajalci del, a dodali, da razumevanja naše največje državne banke ni. “Sem optimističen, Celovški dvori se bodo končali, 200 stanovanj ne bo kar ostalo praznih,” je dejal Požar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.