Slovenija
24 ogledov

Vegrad delavce poslal po pakete

Pakete s hrano Rdečega križa in pralni prašek je delavcem nekdanjega Bohor Lesa, Žurnal24 main
Pomoč. Velenjski Vegrad je delavce, ki še vedno čakajo na izplačilo plač, po pomoč poslal na Rdeči križ. Delavec. Gre za grobo kršitev človekovih pravic.

"Pakete s hrano Rdečega križa in pralni prašek je delavcem nekdanjega Bohor Lesa, ki so bili prav tako nekaj mesecev brez plač, razdelil tudi šmarski Rdeči križ." 
Že včeraj smo v članku o težavah v Vegradu razkrili, da delavci zelo neredno in predvsem v zelo različnih višinah prejemajo plače.

V uredništvo Žurnala24 pa smo prejeli tudi pismo ogorčenega delavca Vegrada, ki se mu zdi zelo neprimerno od sindikalnega predstavnika v Vegradu Sama Mastnaka, ki naj bi, kot piše delavec, seznam z natančnimi imeni in priimki vseh tistih delavcev, ki že več mesecev niso prejeli plač, posredoval Rdečemu križu, da bi jim ta pač lahko razdelil enkratno pomoč v obliki paketa s hrano.

"Gre za grobo kršitev človekovih pravic, če ti delodajalec ne izplača plače in ne plačuje socialnih prispevkov. Podlo pa je, kadar mimo vednosti delavcev oblikuje celo seznam in ga pošlje Rdečemu križu. Delavci lahko le upamo, da Rdeči križ ne bo posredoval seznama, kdo je dvignil paket pomoči, ker bi to namreč lahko bila podlaga za odločanje, kdo bo dobil naslednjo plačo in kdo ne. Sindikalist Mastnak bi se moral boriti za to, da so plače izplačane, in sicer za vse delavce enakopravno, ne pa, da so eni dobili junijske plače, drugi pa še aprilskih ne," med drugim v pismu piše delavec Vegrada.

Seznam ni javen
Kot so nam pojasnili na sedežu Rdečega križa v Velenju, so res prejeli poimenski seznam delavcev, ki jim Vegrad dolguje plače tudi za več mesecev. "Seznam nam je posredoval sindikalist Samo Mastnak osebno, danes nam je sporočil, da ga bo še dopolnil, saj pomoč v obliki paketov s hrano in pralnega praška, nekaj hrane pa nam je ostalo in tudi intervencijskih zalog, delimo že jutri," so nam povedali zaposleni na velenjskem Rdečem križu.

Toda ta seznam je narejen izključno z namenom, da so na Rdečem križu lahko o delitvi obvestili pomoči potrebne, saj imajo sicer zaradi varstva osebnih podatkov tudi sami veliko težav in do teh imen nikakor ne bi mogli priti. "Delavci so lahko povsem brez skrbi. Mi tega seznama ne bomo posredovali nikomur, imamo ga le za lastno evidenco, komu je bila pomoč dodeljena," so še zatrdili na Rdečem križu.

Tudi Gradisovi delavci dobili pomoč
Kot nam je povedal Srečko Čater iz Šaleško-savinjskega sindikata ZSSS, je bil ta namen verjetno dober. "Tudi jaz sem šel prosit na Rdeči križ in Karitas, naj dodelijo pomoč delavcem nekdanjega Gradisa, potem ko že nekaj mesecev niso dobili plač in niso imeli denarja, da bi si kupili kaj za pod zob. Res pa je, da nisem delal poimenskega seznama delavcev, ker ga ni bilo treba. Dogovoril sem se namreč z zaposlenimi v teh humanitarnih organizacijah, da bodo tega in tega dne prišli delavci po hrano, njim pa sem tudi naročil, naj se na točno določen dan oglasijo pri njih, kjer bodo lahko pakete prevzeli. In zelo so bili veseli te pomoči," pove Čater.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.