Slovenija
20 ogledov

Vegradovi delavci še vedno brez plač

vegrad, delavec, gradbeni%C5%A1tvo Žurnal24 main
Vegradovi delavci za avgust danes niso prejeli plač. Napoved stavke za ponedeljek ostaja, možnost tudi protesta pred NLB. Slednja sprostila sredstva na računu Vegrada.

Zaposleni v Vegradu še vedno niso prejeli plač za mesec avgust. Kot je povedal sindikalist Srečko Čater, bodo v ponedeljek zato začeli stavkati. "V ponedeljek bomo začeli s stavko, tako kot je bilo napovedano. Dogovorili se bomo, na kakšen način bomo prišli do denarja, ki nam po zakonu in pravicah gre in si ga NLB neupravičeno pridržuje. Ker vsa pravna sredstva za banko ne veljajo, ostanejo pač tista sredstva, ki jih gradbeniki imamo, to pa so krampi, lopate in gradbeni stroji," je povedal.

Mi prosimo državo kot državljani in davkoplačevalci, da nas zaščiti, a očitno nas ni sposobna zaščititi, ker je NLB močnejša od države. Tako moramo sami sebe zaščititi na tak način, da vzamemo krampe in lopate.
Srečko Čater

V ponedeljek zjutraj se bo po besedah Čaterja sestal stavkovni odbor in odločil, na kakšen način bodo šli v NLB po denar, ki jim ga zadržuje. Napovedali so tudi možnost protesta pred ljubljansko NLB.

Koliko delavcev in kdaj bodo prišli pred NLB, Čater ni še želel napovedati. "V ponedeljek se bomo odločili na osnovi informacij, ki jih bo podala uprava, ki se je danes pogovarjala z upravo NLB. Zaenkrat ne kaže, da bi bila izvršna oblast, ki dobro živi in se bori za večje plače, pripravljena storiti karkoli dobro za delavce Vegrada," je še povedal.

Predsednik sindikata v Vegradu in član nadzornega sveta družbe Samo Mastnak prav tako pravi, da se bodo morali dogovoriti za nadaljnje postopke. Več bo tako znanega v ponedeljek, ko se bodo srečali z direktorjem Vegrada Borisom Medvedom, ki jim bo predstavil trenutno stanje, je še povedal Mastnak.

Izvršilni odbor sindikata v Vegradu je za ponedeljek napovedal začetek splošne stavke, če podjetje do danes vsem Vegradovim delavcem ne uspe izplačati plač za avgust. Odločitev odbora je bila enotna, stavka pa bo trajala do izpolnitve zahteve.

Stavkovne aktivnosti bodo, če bodo do ponedeljka dobili zagotovilo, da se plače izplačajo, preklicali.

NLB sprostila sredstva in zanikala zadrževanje denarja

Pozno popoldne je NLB po prejemu sklepa Okrožnega sodišča v Celju skladno z nalogom vodstva družbe Vegrad in ob soglasju upraviteljice prisilne poravnave sprotila sredstva na računu Vegrada.

Okrožno sodišče v Celju je namreč popoldne na spletnih straneh Ajpesa objavilo sklep, s katerim je NLB naložil, da z Vegradovega računa izvede plačilo predujma za stroške postopka prisilne poravnave v višini 30.295,88 evra. Hkrati je banki še naložil, da izvrši plačilo računa dobavitelju, družbi Vegrad Montal, v višini 200.000 evrov.

Delavci plač tako še vedno niso dobili, z denarjem pa sedaj lahko razpolaga Vegradova uprava.

Predsednik uprave Vegrada Boris Medved se je danes sestal s premierjem Borutom Pahorjem in gospodarsko ministrico Darjo Radić. Predstavil jima je poslovne načrte za konsolidacijo družbe in zaprosil za sodelovanje vlade.

V NLB so danes znova zanikali, da zadržujejo denar. "Odločno zanikamo, da NLB zadržuje denar na Vegradovem računu. NLB mora kot izvajalka plačilnega prometa pri svojem ravnanju spoštovati veljavno zakonodajo. S sredstvi, ki so bila zarubljena pred začetkom postopka prisilne poravnave, dolžnik ne more razpolagati oziroma jih banka ne sme izplačati," so sporočili iz NLB. Kot še pojasnjujejo, lahko Vegrad razpolaga z vsemi nakazili, ki pridejo na račun družbe po pričetku prisilne poravnave.

"Po podatkih, ki jih imamo od delodajalca, NLB zadržuje denar,"
se je na njihove navedbe odzval Mastnak.

Kot je znano, je pri izplačilu plač delavcem prišlo do zapleta, krivde pa noče prevzeti nihče. Na računu Vegrada denar je, kar so preverili tudi sindikalisti, a prišlo naj bi do povsem birokratske težave, ki je do zdaj ni še nihče natančno pojasnil, in delavci zato že od 3. septembra zaman čakajo na denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.