Slovenija
4 ogledov

Vegradovih delavcev ne bodo izgnali

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Do zaključka postopkov razveljavitve dovoljenj za začasno prebivanje so vsi Vegradovi delavci v naši državi zakonito in jih nihče ne bo odstranil iz države, sporoča ministrica Katarina Kresal.

Po tem, ko je oziroma bo okoli 570 delavcev Vegrada prejelo odpovedi pogodb o zaposlitvi, se bodo lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli uveljavljati neporavnana plačila iz jamstvenega sklada. Nekaterim pa z razveljavitvijo delovnega dovoljenja poteče tudi dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji.

Upravnim enotam dodatna navodila
Ker delavci še niso dobili plačil, je notranje ministrstvo upravnim enotam poslalo usmeritve za delo pri podaljševanju dovoljenja za začasno prebivanje tujim delavcem. "Tako ob odločanju upoštevajo tudi izjave delavcev o tem, da jim delodajalec ni zagotovil plačila za opravljeno delo. To pa velja le za delavce, ki še opravljajo delo na podlagi ustrezne pogodbe in imajo za to tudi izdano delovno dovoljenje, vendar pa zato, ker jim delodajalec ne izplačuje plače, ne morejo dokazati obstoja pogoja zadostnih sredstev za prebivanje. Izpolnjevanje tega pogoja je namreč nujno za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje," je sporočila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Tuji delavci so z odpovedjo dobili tudi odločbo o mirovanju pravic. Ko bo sporazum med Slovenijo ter BiH verificiran in bo začel veljati, bodo tudi dobili še pravico do denarnega nadomestila.

Do konca novembra zakonito pri nas
Dodaja, da v primeru delavcev Vegrada, nad katerim je že stekel stečajni postopek, navedeno podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje ni možno. Bodo pa izdali nadaljnje dovoljenje za začasno prebivanje za tiste delavce, ki bodo upravičeni do prejemanja denarnega nadomestila za čas brezposelnosti.

"Trenutno in do zaključka postopkov razveljavitve dovoljenj za začasno prebivanje, to je okvirno do konca novembra, so vsi Vegradovi delavci v naši državi zakonito in jih nihče iz države zaradi nezakonitega prebivanja ne bo odstranil," še dodaja Kresalova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.