Slovenija
21 ogledov

Vegradovo pogorišče čez mejo

Vegradova skupna naložba z avstrijsko banko Hypo v vrednosti več kot 200 milijon Žurnal24 main
Savudrijski polotok. Kempinski, ki ga je zgradil Vegrad, zaprt za pol leta.
Vprašljiva naj bi bila tudi legalnost naložbe v višini 70 milijonov evrov v hotel Kempinski.
Glas Istre

Zaprto. "Dela so opravljena slabo, zlasti kar se tiče vode oziroma izolacije. To je sramota, kako slabo je narejeno; vse je treba popravljati, pa je hotel deloval le dobro leto," pravijo delavci, s katerimi smo se pogovarjali na gradbišču hotela Kempinski na Crvenem Vrhu. Hotel bo zaradi nujnih del zaprt kar pol leta, predvidoma do aprila.

Tudi na Hrvaškem
Brez plačila
. Številni podizvajalci pri projektu Kempinski so se za plačilo obrisali pod nosom. Vegrad naj bi jim ostal dolžan okoli 5,6 milijona evrov. Pri 210 milijonov evrov vrednem projektu Kempinski je bil prek svojega zagrebškega podjetja soinvestitor poleg celovške banke Hypo. Lani je svoj delež prodal njej.

Kempinskega na Savudrijskem polotoku je gradil velenjski Vegrad. Spomnimo, novembra 2008, slabo leto pred slovesnim odprtjem, smo pisali, da na Vegradovem gradbišču delavci delajo tudi na črno. Iz organizacije Nevidni delavci sveta so nas namreč opozorili, da Vegrad delavce iz Slovenije čez hrvaško mejo vozi pod pretvezo, da gredo domov v Bosno in Hercegovino, dejansko pa naj bi jih vozil na gradbišče luksuznega hotela, na katerem naj bi delali brez 
delovnega dovoljenja.

Vegrad in Hypo skupaj
Ena od večjih kreditork Vegrada je bila pri nas banka Hypo; s Hildo Tovšak sta sodelovali tudi pri projektu na Savudrijskem polotoku. Tudi te posle (podobno kot nekatere v Sloveniji) že preiskujejo avstrijski in hrvaški 
kriminalisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.