Slovenija
39 ogledov

Vejevje morajo čistiti tudi lastniki nepremičnin

posledice poplav
1/7
Anže Petkovšek
Arso opozarja, da lahko zaradi neočiščenih strug hudourniki in potoki poplavijo tudi na območja kjer to ni običajno.

"Škoda na javni infrastrulturi, torej cestah in mostovih, je več ali manj odpravljena. Vseh 30 kilometrov cest je prevoznih, zapora je le še na eni povezavi, vendar se da do hiš priti po drugi strani," pojasnjuje polhograjski župan Franc Setnikar in dodaja, da so razen enega prevozni tudi vsi. Po njegovi oceni je na občinski infrastrutkuri škode za okoli 400 tisoč evrov. "Danes so delavci v strugi potokov čistili drevje in veje, ki jih je voda nanesla; službe, ki odpravljajo posledice neurja, delajo s polno paro," je še dejal. V neurju je bilo sicer poplavljenih 21 hiš, eno sta zasula blato in prod, veliko škodo imata tudi dve podjetji, ki jima je zalilo proizvodni hali, uničeni so stroji in polizdelki. 

Arso: Podobne poplave lahko še pričakujemo

Na agenciji za okolje (Arso) pa ugotavljajo, da so struge kljub intenzivnemu vzdrževanju in sanaciji po žledolomu, polne plavja, ki je zamašilo mostne konstrukcije in cestne propuste. Gozdna dela in še nepospravljen les pa so vzroki tudi za večje proženje plazov. Opozarjajo, da se plavje nabira zlasti ob mostnih opornikih, ob zožitvah rečnih strug in drugih objektih v vodotoku, zato lahko pride do razlivanja vode tudi na območjih kjer to ni običajno.

"Dejstvo je, da je bil dogodek žledoloma, ki se je zgodil februarja letos tako obsežen, da bodo posledice vidne še vrsto let in vsako veliko neurje bo prineslo iz nečiščenih gozdov plavje. Večja je tudi nevarnost proženja plazov, območje je sicer že na tako precej erozijsko in plazljivo ogroženem območju," poudarjajo na Arsu, kjer vse službe, ki čistijo hudournike in ceste, pozivajo, naj odstranjenih dreves in vejevja ne odlagajo na brežine ali jih mečejo v struge vodotokov, ker bi se s tem poplavna varnost še poslabšala.

"Eden od vzrokov za neurje je seveda tudi žledolom, a če bi pristojne službe struge hudournikov vzdrževale, če bi bile narejene pregrade in izvedena vsa potrebna dela, bi bile posledice precej manjše," odgovarja Setnikar. 

Odstranjevanje vejevja tudi dolžnost prebivalcev

Arso upravljavce javnih cest poziva, da čimprej zagotovijo in izvedejo vsa potrebna dela za vzpostavitev nemotene prevodnosti rek, potokov in hudournikov: "Opozarjamo, da je pričakovati odlaganje plavja in mašitve strug tudi v naslednjih dneh in mesecih. Pribrežne lastnike pa obveščamo in jih pozivamo, da je odstranjevanje prekomerne zarasti na bregovih in v strugah vodotokov, odstranjevanje plavja, drugih odvrženih ali opuščenih predmetov na manjših vodotokih tudi njihova dolžnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.