Slovenija
2008 ogledov

Veleposlanica, ki naj bi maltretirala zaposlene, klicana na zagovor

Minca Benedejčič, veleposlanica Veleposlaništvo RS v Prištini
Nepravilnosti na veleposlaništvu odkrila tudi komisija ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Kot smo poročali včeraj, zaposleni na veleposlaništvu v Prištini veleposlanici Minci Benedejčič očitajo, da nad njimi že več kot leto dni izvaja mobing. Zaposlene naj bi poniževala, zastraševala in do njih obnašala nečloveško, je prvi poročal N1.

Zaposleni so o ravnanju veleposlanice večkrat obvestili Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), ki ga vodi Tanja Fajon. 

"Ministrica je na podlagi navedb zoper veleposlanico Benedejčič takoj po prejemu prijave, skladno z Uredbo o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih v organih državne uprave, imenovala 3-člansko komisijo, ki je nemudoma obiskala sedež veleposlaništva v Prištini," pravijo na ministrstvu.

Zaposleni zagrozili s tožbo

Minca Benedejčič, veleposlanica | Avtor: Veleposlaništvo RS v Prištini Veleposlaništvo RS v Prištini
Pet lokalno zaposlenih, ki so menili, da, ministrstvo ne ukrepa pa je konec avgusta prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslalo tudi pritožbo. Vodstvo zunanjega ministrstva so pozvali, naj zoper veleposlanico sprejme ustrezne ukrepe, če se to ne bo zgodilo, pa so zagrozili, da bodo zaradi utemeljenega suma, da je veleposlanica storila kaznivo dejanje nasilja in kazniva dejanja s področja delovnih razmerij, vložili tožbo.

Veleposlanici očitajo, nenehno nasilno obnašanje, med drugim, kot je poročal N1, pozimi naj jim ne bi dovolila gretja, poleti ne uporabe klime. Delovni čas naj bi jim krojila tudi glede na njene zasebne zadeve. Prav tako naj jim ne bi dovolila več jesti malice v zgornjem nadstropju veleposlaništva, češ, da bi lahko prek dimnika poslušali njene telefonske pogovore. 

Ministrstvo: Komisija je ugotovila nepravilnosti

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je komisija ob preverjanju okoliščin in dejstev v zvezi s prijavo ugotovila določene pomanjkljivosti pri vodenju in komuniciranju. Na podlagi teh ugotovitev je ministrstvo konec prejšnjega tedna že izvedlo prve ukrepe za izboljšanje pogojev za delo vseh zaposlenih. 

Tanja Fajon | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa je včeraj, ko so se obtožbe zaposlenih pojavile tudi v medijih, opravila pogovor z veleposlanico Minco Benedejčič. "Drugi ukrepi v zvezi z izboljšanjem medosebnih odnosov bodo sledili," še pravijo na ministrstvu. 

Minca Benedejčič je bila na mesto veleposlanice v na Kosovo imenovana leta 2021, v času vlade Janeza Janše. Pred tem je bila Benedejčič nacionalna koordinatorka Unije za Sredozemlje. Benedejčič je sicer žena državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. 

"Ministrstvo bo pozorno spremljalo situacijo na veleposlaništvu in opravilo novo preverjanje najpozneje v roku treh mesecev, ko se bo odločalo, ali so potrebni še dodatni ukrepi," še dodajajo na ministrstvu. Veleposlaništvo v Prištini deluje nemoteno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ender3 15:14 13.september 2023.

    Če je dim je blizu tudi ogenj ! Za to rabimo prave gasilce in ne zgolj Fajonovo. Zakaj sploh imamo veleposlaništvo na Kosovu..Zaradi zgrešene politike in interesov drugih.

  • AnjaI 14:51 13.september 2023.

    Zanimivo. Tudi njen moz Benedejcic slovi po tem, da rad grozi, ce ni vse tako, kot bi si on zelel. Na volitvah sem podprla Goloba, tudi zato, ker nisem zagovornica diktatur in kultov osebnosti. Zalosti me, da se je obdal ...prikaži več z ljudmi, ki poosebljajo prav to: diktatorski, vecvrednosten odnos do soljudi. In zakaj? Zato ker sta Benedejcica na oblasti. Torej nastopata s pozicije moci. Tragicno, da naso drzavo vodijo ljudje s tako mentaliteto, ki je v druzini Benedejcic ocitno njihova skupna tocka.

  • Naklonsky 12:08 13.september 2023.

    Levaki. Že prej je bilo jasno, da rusofilov ne umikaš iz zunanjega ministrstva. Türkizem.