Slovenija
241 ogledov

Veleposlanik Reberc kupil 1800 kozarcev, 100 zajemalk, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev ...

Peter Reberc, diplomat, pedofilija Bobo
Nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc, ki ga je država tožila za 104.000 evrov zaradi neracionalnih nakupov med službovanjem v Madridu, ni odgovoren za razsipnost, je po poročanju Primorskih novic odločilo koprsko sodišče.

Rebrčev odvetnik Borivoje Ljulić je povedal, da je sodišče sledilo mnenju sodnega izvedenca, ki je ugotovil, da so bili veleposlanikovi neracionalni nakupi posledica neprištevnega ravnanja in da Reberc tako za škodo ne more biti odgovoren, poročajo Primorske novice.

"Sodba je povsem sledila izvedenskemu mnenju, da je bil Reberc neprišteven in da ni mogel nadzorovati svojih dejanj," je povedal odvetnik. Kot je dodal, je tožbeni zahtevek države povsem zavrnjen. O tem, ali je pričakovati nadaljevanje postopka zaradi pritožbe državnega pravobranilstva, ni želel špekulirati, navaja koprski časnik.

Koprsko delovno sodišče je sicer o tej zadevi odločalo že drugič. Po prvotni sodbi je del državnih terjatev (za leti 2007 in 2008) zastaral, za preostalih 73.000 evrov pa naj bi si odgovornost razdelila tako Reberc kot država, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno razsojanje na prvo stopnjo.

Sodnica Marinela Maras je marca v okviru postopka proti Rebercu zaslišala izvedenca in psihiatra Dragan Terzića, ki je ugotovil, da je bila pri Rebercu že od sredine 90. let prisotna psihiatrična bolezen, ki jo je zaradi nadpovprečne inteligence uspel prikrivati, ob nastopu funkcije veleposlanika pa te službe ni bil sposoben opravljati.

Peter Reberc | Avtor: Bobo Bobo

Reberc je Terzičevih besedah že pred nastopom položaja veleposlanika trpel za psihotično motnjo v povezavi z obsesivno-kompulzivno motnjo. Slišal naj bi glasove in imel občutek, da ga zasledujejo, obsesivno-kompulzivna motnja pa se je navzven odražala v povsem iracionalnih dejanjih kopičenja nepotrebnih stvari.

O svoji psihični bolezni ni nikomur spregovoril, zaradi nadpovprečne inteligence pa je Reberc motnjam navkljub uspel "vzdrževati zunanjo fasado". Kljub temu že ob nastopu funkcije veleposlanika februarja 2007 te službe ni bil sposoben opravljati, je bila strokovna ocena Terziča.

Reberc je nastopil mandat veleposlanika v Madridu februarja 2007 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Reberc je moral oktobra 2010 zapustiti Madrid zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja. V izrednem nadzoru na veleposlaništvu je zunanje ministrstvo ugotovilo, da je Reberc v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Z davkoplačevalskim denarjem je kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, za 40.200 evrov goriva itd. Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil glodavec puščavski skakač.

Reberc je sicer zaradi pregleda rezidence v Madridu od države zahteval 75.000 evrov odškodnine, a je sodišče njegov tožbeni zahtevek zavrnilo.

razno 22.10.13. peter reberc, foto: bobo | Avtor: Bobo Bobo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
 • Avatar olor
  olor 10:04 05.maj 2017.

  Pa saj ne vem kdo je bolj mahnjen, on ali tisti kateri ga je dal na to delovno mesto. Aleluja.

 • gornik 09:24 05.maj 2017.

  Ali so jih razdelili med poslance.

 • gornik 09:20 05.maj 2017.

  Tatje so vedno dobrodošli.