Slovenija
28 ogledov

Veleposlanika, nezadostna za veleposlanika EU

(Foto: istock) Žurnal24 main
Slovenska kandidata za veleposlanika Evropske unije sta bila po zanesljivih informacijah iz Bruslja Darja Bavdaž Kuret in Mitja Drobnič.

Darja Bavdaž Kuret, veleposlanica v Budimpešti, in veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič sta diplomata, ki sta v minulih dneh razočarala vrh slovenske politike.

Kot smo izvedeli pri zanesljivih virih v Bruslju, sta to kandidata, ki ju je Slovenija predlagala za veleposlanika EU. In ostala praznih rok. Informacijo so nam deloma potrdili tudi na zunanjem ministrstvu, kjer so na vprašanje, ali sta naši neuradni imeni pravi, odgovorili: "Potrdimo lahko le, da predlagani kandidati v prvem krogu niso bili izbrani." V igri je bil po naših informacijah tudi bivši veleposlanik v Rusiji Andrej Benedejčič.

Kandidata politične preteklosti
Drobnič je bil v času Dimtrija Rupla politični direktor Ministrstva za zunanje zadeve, a je odšel zaradi afere Depeša. Vanjo je bil kot takratni veleposlanik v Washingtonu vpleten tudi sedanji zunanji minister Samuel Žbogar.

Bavdaž Kuretova pa naj bi sicer sodila v ozek krog LDS, a so ji pred leti spodleteli načrti, ko si je želela veleposlaniškega mesta na Japonskem. Pri izvolitvi naj bi jo oviral bivši predsednik LDS Jelko Kacin.

Razočarani in razočarali domači politiki
Medtem ko je iz Bruslja slišati, da glede na kandidate sploh ni čudno, da je Slovenija v prvem krogu izbire ostala popolnoma brez svojih veleposlanikov, so po drugi strani v diplomatskih krogih razočarani nad reakcijo vrha slovenske politike.

Posebej so razočarani nad zunanjim ministrom Žbogarjem, ki je ocenil, da je visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton pokazala "premalo političnega posluha za interese manjših novih članic", prav tako pa nad predsednikom republike Danilom Türkom, ki je dejal, da gre za "pomanjkanje občutljivosti za realne potrebe držav, kot je Slovenija".

Menijo namreč, da bi bila veliko primernejša reakcija v stilu Madžarske, ki tudi ni dobila nobenega veleposlanika, je pa zato že dosegla, da bo zasedla več namestniških mest, kot je bilo sprva predvideno.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.