Slovenija
102 ogledov

Veličkega nesreča še vedno preganja

Simon Velički (Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Velički se bo med prazniki odločil, ali bo nasledil Aleksandra Jevška. Ob spominu na nesrečo pravi, da sočustvuje s tistimi, ko so bili prizadeti. Pukšič pričakuje, da funkcije ne bo sprejel.

Simon Velički, kandidat za novega direktorja uprave kriminalistične policije, je danes spregovoril o prometni nesreči, ki jo je povzročil pred 22 leti. "Moji občutki se nikoli ne spreminjajo. Vsako jutro, ko vstanem, me spremljajo in zelo sočustvujem s tistimi, ki so bili prizadeti," priznava in dodaja, da se bo med prazniki odločil, ali naj sprejme kandidaturo.

Ali je tak človek res primeren za tako mesto? Tudi če pravna država veleva, da izbrisana obsodba ne bremeni več človeka – kaj pa etika? Če kje, potem ima ravno na takem mestu tudi ta veliko vlogo in zaskrbljujoče je, da se na tak položaj sploh predlaga kandidata s takšno preteklostjo.
Franc Pukšič

Vprašanje vrednot
Zavedal se je, da se bodo mediji spraševali o njegovih vrednotah ob dejstvu, da je kot mladenič povzročil izredno hudo prometno nesrečo s smrtnim izidom, a po njegovem je stvar šla predaleč. Nepošteno se mu namreč zdi, da se mora njegova družina ukvarjati s tem, kar je storil kot mladenič.

Kot še pravi, so z gorenjskimi policisti marsikateri "osebi z visoko stopnjo javnega zaupanja" stopili na prste in prejeli številne pohvale. Težavam ni nikoli obrnil hrbta in tudi zdaj jim ne bi, pravi ter razlog za napad nanj morda vidi tudi v tem, da lahko "njegova trda pest in odločenost koga zadeneta".

Pukšič: Funkcije naj ne sprejme

Njegove besede pa ne prepričajo poslanca SLS Franca Pukšiča, ki je včeraj zastavil pisno poslansko vprašanje ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal glede zaporne kazni, ki jo je prestal Velički. Danes se je odzval na navedbe policije, da je Velički pred 22 leti storil napako, zanjo plačal svojo ceno ter da zdaj velja za nedolžnega človeka. "Ogorčen sem, presenečen pa ne, saj se je v zadnjem letu in pol še predobro pokazalo, kako pri nas deluje pravna država in vsi ti sistemi," je dejal.

"Mesto vodje uprave kriminalistične policije zagotovo zahteva najvišjo mero etike in odgovornosti in zato od kandidata pričakujem, prvič, da bo jasno in  odkrito povedal, za kaj točno je bil obsojen in pojasnil vse okoliščine prometne nesreče s smrtnim izidom, in drugič, da ponujene funkcije ne bo sprejel," še pravi Pukšič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.