Slovenija
40 ogledov

"Velik del krivde nosi premierka"

Alenka Trop Skaza Anže Petkovšek
Odstop ministrice za zdravje številni ocenjujejo kot nerazumno in neresno dejanje. Velik del krivde pa po mnenju nekaterih nosi predsednica vlade.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenija Andrej Možina dogajanje na ministrstvu za zdravje spremlja z obžalovanjem. "Odstop se zdi nerazumno in neodgovorno dejanje, velik del krivde pa nosi tudi predsednica vlade," je dejal. "V vsakem primeru nosi premier odgovornost za svojo ministrsko ekipo." Zaupanje v mandatarko je veliko manjše, kot je bilo, po njihovem mnenju pa bi morala sama prevzeti ministrsko mesto. Zdi se jim nesprejemljivo, da trenutno prevladuje mišljenje, da do naslednjih volitev ne bo mogoče ničesar več spremeniti. To je zanje nesprejemljivo. "Zahtevali bomo, naj se anarhija v zdravstvu preneha," je poudaril.

Valentin Sojar je opozoril na razpis za specializacijo mladih zdravnikov, ki brez ministra ne more iti naprej. Če razpisa ne bo, bo primanjkovalo zdravnikov. "Ta razpis pa že 14 dni čaka na ministrstvu," je dejal. Kritičen je tudi urgentni center kliničnega centra, kjer je nepogrešljiva vloga ministra, ki bi jih usmerjal naprej. 

Gantar ni presenečen

Predhodnik Alenke Trop Skaza Tomaž Gantar misli, da je "bilo dokaj naivno, če je pričakovala, da bo družinsko podjetje lahko nemoteno sodelovalo pri investicijah države, ona pa ministrovala". Težko verjame, da so razlog za odstop grožnje in pritiski. 

Opozoril je, da je imelo že kar nekaj ministrov pred njo podobne ideje po spremembi zavarovanja, a dvomi, da bi zaradi tega kdo bil deležen groženj ali pritiskov. Sam je odstopil, ker se koalicijske stranke niso mogle poenotiti o vsebini predvidenih reform. "Vrteli smo se v krogu, razmere v zdravstvu pa so takšne, da terjajo hitro ukrepanje. Ko sem videl, da nič ne moremo premakniti, pač pa postajam samo še dežurni krivec, sem odstopil"

Poudaril je, da se čas za ukrepanje izteka, težavo pa vidi v tem, da še vedno ni prave volje, da bi prišlo do zdravstvene reforme, kar je razvidno iz koalicijske pogodbe. Ocenjuje, da ima novi minister zaradi tega že zvezane roke. "Kdorkoli dobro pozna to področje, že zaradi tega razloga resorja ne bo prevzel," je še dejal Gantar. Sam predlaga premierki naj sama prevzame vodenje resorja, saj je večkrat omenila, da bo zdravstvo prioriteta.

"Na take pritiske bi lahko računala že prej" 

Vstop v politiko je povezan z velikimi napori in pritiski in jasno je, da družinsko življenje trpi, zato je po tej plati malo lahkomiselno, če se nekdo tako odloči in si čez en mesec premisli, je odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza komentiral prvak DL Gregor Virant. A zdaj je treba gledati naprej in najti pravega človeka za resor, pravi.

Po Virantovih besedah odstop Trop Skaze s funkcije ministrice za zdravje kaže, da je s tem resorjem in to funkcijo povezanih res zelo veliko pritiskov in naporov. Po tej plati Trop Skazo razume, po drugi strani pa se strinja, da bi na takšne pritiske lahko računala že prej.

Sam meni, da ta trenutek potrebujemo "kriznega menedžerja, ker je situacija v zdravstvu zelo resna". Kandidata pa je, kot pravi, treba najti hitro.

Na vprašanje, ali sploh še obstaja kdo, ki bi bil pripravljen sprejeti ta resor, pa Virant odgovarja, da taka funkcija danes zahteva zelo posebnega človeka. "Moraš biti pripravljen sprejeti zelo veliko žrtev, deležen si veliko pritiskov in napadov. Človek mora imeti kar jekleno voljo za tako stvar," je pojasnil.

Težko do kvalitetnega ministra

Prvak DeSUS Karl Erjavec se boji, da je odstop ministrice slaba popotnica za prihodnost zdravstvenega sistema in da so zadeve na tem področju zapletene. Meni, da bodo Nacionalni preiskovalni urad in ostali organi pregona morali začeti s postopki glede korupcije v zdravstvu. 

Vprašal se je tudi, ali je bilo modro, da je ministrica funkcijo sploh prevzela, saj bi morala vedeti, da bo v navzkrižju interesov zaradi podjetja njenega moža. Erjavec sicer pričakuje, da bo premierka kmalu poiskala novega kandidata, vendar pa meni, da bodo težko dobili kvalitetno osebo. Sam pa ne namerava vnovič začasno voditi ministrsta za zdravje, "ker je preveč" ob delu, ki ga ima.

"Zdi se, da nekomu ustreza, da je stvar neurejena"

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v izjavi dejal, da odstop ministrice za zdravje obžaluje. "Začrtala je pot in verjamem, da to marsikomu ni všeč," je dejal. "Ministrica za zdravje ni zdržala pritiskov, ki so leteli nanjo." Med razlogi za njen odhod je omenil ministričino napoved ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker da "stvar pri zavarovalnicah postavlja na glavo, in to marsikomu ni všeč"

Istočasno je Trop Skazova po njegovih besedah napovedala spremembe v odnosu do glavne zdravstvene blagajne v smislu določanja politik, pa tudi določene spremembe, ki bi se zgodile v zdravstvenem sistemu na primarni ravni in nato tudi samih zavodih. "Zdi se, kot da nekomu ustreza, da je stvar neurejena. Zato je stvar treba hitro urediti," je dejal Möderndorfer.

Rad bi ministra, ki bi zdržal mandat

Predsednik SD Igor Lukšič pravi, da hitre menjave ministrov niso dobre za državo. Izrazil je željo, da bi vloge ministrov prevzemali ljudje, ki bodo dobro opravili naloge. "Od Pozitivne Slovenije, ki si je za ta resor posebej prizadevala in za ta namen žrtvovala ministrsko mesto za Slovence v zamejstvu in po svetu, pričakujemo predlog kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge, ki so utrjevanje javnega zdravstva in zagotavljanje zdravja za vse," je zapisal.

Jerajeva odstop vidi kot neresno dejanje

"Očitno nekomu ustreza, da vodstva na ministrstvu za zdravstvo ni, ker se lahko mimo oči javnosti odvijajo drugačni posli," pravi poslanka SDS Alenka Jeraj, ki je predsednica odbora za zdravstvo. Današnje dogajanje je komentirala z besedami, da "vse skupaj deluje zelo neresno"

"Problemi v zdravstvu niso od včeraj, jih poznamo, od predsednice vlade pa bi pričakovali, da izbere res kompetentne ljudi, ne pa da nekdo kandidira in je minister en mesec," je poudarila Jerajeva in dodala, da "očitno predsednica vlade temu področju namenja premalo pozornosti".

"Bratuškova ne zna voditi vlade"

Predsednik SLS Franc Bogovič odstop Trop Skazove ocenjuje za še enega od fiaskov premierke in koalicije. Dogajanje z ministri kaže na nezrelost in neodgovornost. Dodal je, da to dokazuje, kaj prinašajo novi obrazi v slovensko politiko. Nov obraz je tudi Bratuškova, ki "ne zna voditi vlade oziroma ne zna sestaviti ekipe, ki bi vedela, kaj hoče, predvsem pa da bi vedela, da je politika služenje ljudem, ne pa služenje denarja"

Spomnil je na besede prejšnjega ministra Tomaža Gantarja o močnih lobijih, kot enega izmed ključnih problemov pa navedel tudi nedorečen koncept vlade. Če bo vlada delovala tako zmedeno, kot deluje zdaj, preprosto ne bo mogoče izpeljati nobene reforme, ne glede na to, kdo bo minister, pravi Bogovič.

Ministrica ugotovila, da škodi poslom moža 

Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da imenovanja očitno nista dobro premislili ne Trop Skazova ne premierka. "Mislim, da so to zelo, zelo slaba sporočila za slovenske državljane, ker v času, ko se država spopada z veliko krizo, ko imamo velike težave tudi na zdravstvenem področju, imamo ministrico, ki tako rekoč pride na izlet v vlado in potem po takem kratkem času tudi ta stolček zapusti," pa je dejala Novakova.

Meni, da bi se morala Trop Skazova ob nastopu funkcije zavedati, kakšno nalogo sprejema. Po njenem mnenju se je tokrat izkazalo, da sta posel in denar pomembnejša od ljubezni do domovine. Trop Skazova je očitno spoznala, da s svojim ministrovanjem škoduje pri poslih svojega moža, je novinarjem v državnem zboru še navedla Novakova.

Komentarjev 11
  • Scott 03:03 26.marec 2014.

    A drži, da je zemljarić samo v letu 2013 v zdravstvu obrnil krepko preko 100 milijonov €, se res zaposleni v administraciji in sam vrh UKC-ja kar tresejo, ko jih 1x tedensko obišče?

  • Mp1234 20:34 25.marec 2014.

    Mislim, da sta obe, Bratuškova in Skaza precej nedorasli nalogam, nasankali bomo pa vsi.Sprašujem se, kaj se dogaja v teh glavah.Sprašujem se kdaj nam zadosti, teh igric.Do kdaj bomo mirno gledali, kako nas neki tuji strokovnjaki v ...prikaži več DUBT lupijo za težke miljone, do kdaj!Dragec, pa tudi ti kaj lepega povej, ker verjamem, da nisi tak, kot se hočeš prikazati.

  • dragec 20:19 25.marec 2014.

    FARSA JE TVOJA SSDSS IN NJIHOVE METODE "ZAJEBAVANJA" TE NESPOSOBNE KOALICIJE