Slovenija
41052 ogledov

Alarmantno: velik del Slovenije že pod vodo, sirene tulijo

Stanje zaradi ogromne količine padavin, ki trenutno oblivajo predvsem sever in zahod Slovenije, se hitro slabša. Marsikje zaprte ceste.

Ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke, poroča Arso. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

Padavine ponekod ovirajo tudi promet, nekatere ceste po državi so zaradi poplavljenih cestišč neprevozne.

Bralec nam je poslal fotografije in video iz Kamnika (v galeriji), kjer je Kamniška Bistrica delno tudi prestopila breg.

Poplave avgust 2023 kamnik | Avtor: Bralec Bralec

Ponoči so marsikje po državi že zatulile gasilske sirene, ki naznanjajo poplave. Sicer so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili 1039 dogodkov, in sicer v regijskih centrih Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec. Na pomoč ljudem so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Medvode, poplave | Avtor: fb Občina Medvode Grozljive razmere v dolini Ločnice, občina Medvode. fb Občina Medvode

Spodnji zemljevid Uprave za zaščito in reševanje s tekočimi posredovanji kaže na obsežnost naravne katastrofe. Vijoličasto obarvane občine pomenijo, da je tam število prijavljenih dogodkov in posredovanj razpoložljivih enot trenutno enormno.

Spin poplave | Avtor: Zajem zaslona Zajem zaslona

Hudourniki prestopajo bregove

Medtem ko marsikje po državi še ni padla niti kaplja dežja, ali je padlo le nekaj milimetrov padavin, je ponekod v severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije že padlo več kot 100 milimetrov dežja, so na Arsu zapisali na Facebooku. Kot so pojasnili, se stacionarni močni nalivi že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja.

Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo, so opozorili.

Tudi pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, poleg tega je pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovci, so napovedali.

V večjem obsegu je po njihovih navedbah že ponoči poplavljala Gradaščica v zgornjem toku. Prav tako v večjem obsegu že poplavlja Poljanska Sora. Padavine se na teh območjih še obnavljajo, verjetne so hudourniške poplave večjega obsega.

Padavine so del države zajele že zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem. Po državi se je sprožilo že več zemeljskih plazov, nekateri so ogrozili tudi številne hiše in poslopja.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra so zaradi posledic neurja, poplav, nanosov peska in zemeljskih plazov med drugim zaprta priključka Lesce in Brnik na gorenjski avtocesti, cesta Velenje-Arja vas v Veliki Pirešici, cesta Radlje-Dravograd v Boštjanu in Gortini, cesta Ravne-Dravograd in Dravograd-Maribor pri Ožbaltu. Prav tako so zaprte ceste, Sv. Barbara-Hrastnica, Šenčur-Voklo, Tolmin-Idrija pri Dolenji Trebuši, Idrija-Sp. Idrija pri Marofu, Mlaka-Srakovlje, Studeno-Železniki, Gorenja vas-Škofja Loka, Trebija-Žiri, Jezero-St. Fužina ter Tržič-Ljubelj na avstrijski strani.

Naraščanje rek se bo čez dan razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Žabnica poplavljanje | Avtor: Andrej Leban Poplava v Žabnici. Andrej Leban

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale tudi v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda, še opozarjajo vremenoslovci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 11:56 04.avgust 2023.

    Pa je spet Kučan vsega kriv, hehehe.

  • Stane Adamič 09:05 04.avgust 2023.

    1.1 miljona za te reveže, cca140 miljonov za nevladnike iz Metelkove in Ljublkjanski kolesariat. Bili ste proti janšvem zakonu, da bi se z Evropskimi sredstvi uredili vodotoki. Ja, PLEŠITE, a ne?

  • Gandolf 08:45 04.avgust 2023.

    Ljubljana prihaja voda, veliko vode..Držite se tisti ki živite on Savi .Srečno!