Slovenija
3421 ogledov

Na GZS zaskrbljeni: Slovenija zabeležila daleč največji padec

Denar; prihranki Profimedia
Kot pojasnjujejo, je industrijska proizvodnja pri nekaterih panogah od novembra lani upadla celo za 10 do preko 20 odstotkov.

"Medtem ko se je v EU proizvodnja v aprilu povečala za en odstotek, je Slovenija beležila daleč največji, skoraj 8-odstotni padec. Padec je očiten znak, kako občutljiva je naša industrija na visoke cene energentov," so sporočili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer že od začetka leta opozarjajo na padajoče trende. 

Kot pojasnjujejo, je industrijska proizvodnja pri nekaterih panogah od novembra lani upadla celo za 10 do preko 20 odstotkov. 

Previsoke cene električne energije

Po podatkih Analitike GZS se je v obdobju od novembra lani do aprila letos industrijska proizvodnja medletno skrčila v 13 od 21 predelovalnih dejavnosti. Najbolj prizadete so papirna industrija, proizvodnja kemičnih izdelkov, obdelava in predelava lesa, proizvodnja pohištva ter proizvodnja kovin. "Alarmanten je tudi podatek, da predstavljajo dejavnosti, ki so v tem obdobju beležile več kot 5 % padce industrijske proizvodnje, kar 35 % celotne industrijske proizvodnje," svarijo na GZS.

Zato v izogib padcu dodane vrednosti predlagajo primerljive ukrepe na področju zagotavljanja sprejemljivih cen električne energije. Na tem področju slovenska vlada po njihovi oceni namreč ni storila dovolj. 

"Vlada je sicer zamejila cene energentov za male poslovne uporabnike, vendar je kapica očitno postavljena bistveno previsoko v primerjavi s trenutnimi cenami na trgu. Po drugi strani velika in energetsko intenzivna podjetja nimajo zamejenih cen, ampak morajo zaprositi za pomoč, ki zaradi visokih nabavnih pogodb za elektriko ne dajejo želenega učinka," poudarjajo. Kot dodajajo, so od energetsko najbolj intenzivne industrije, ki je na začetku dobaviteljskih verig, odvisna tudi številna mala in srednje velika podjetja

Vlado pozivajo k ukrepanju: "Le tako bomo lahko zaščitili naše gospodarstvo, ohranili delovna mesta ter ohranili in povečali dodano vrednost ter davčne prihodke."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • rd2dmk2 07:10 20.junij 2023.

    in kje piše da mora vsa industrijas preživet ?ja lepo bi blo da bi. pa mi povejte kje je Mura, Toper , Tam, Adria.. da ne omenjam Magnekdor zna in je sposoben bo zlahka preživel. tisiti, ki pa samo jemljejo ...prikaži večo in nič ne vlagajo pa tako ali tako živijo na račun subvenvij države. ko so imeli dobičke, so jih talali. saj imamo delničarje, petrola in podobnih firm. pa naj dokapitalizirajo. če so znali ubit NKMB in državljane delničarje, naj gredo pa še ostali po poti te banke.

  • rd2dmk2 07:03 20.junij 2023.

    čemu imamo GZS, ko pa le ta samo čaka na vsej liniji državo ? to je enako kot sindikati za delavce. vsi pobirajo člananrine, naredijo pa nič razen zase. če bi bila GZS tako kot drugje, bi pripravila sama ukrepe ...prikaži več za svoje člane in bijim pomagala, saj za boga vse firme morajo plačevat članirino. zakaj neki že ? kaj je GZS naredila ob odhodu MAGNE ? padec je pa posledica naših lastnikov in direktorjev, ki so nešolani za svoj poklic, kajti ko gre fino in se lahko pobira in hvali zna vsak, tud moj pes

  • Kmodri 00:34 20.junij 2023.

    Normalno, saj je treba za vsako ceno imeti novo jahto..