Slovenija
7 ogledov

Velik poudarek železnicam

Sredstev za promet bo v naslednjih letih dovolj. Žurnal24 main
V cestnem prometu bomo morda kmalu spet prešli na stare ABC kartice, ki naj bi veljale tudi za tujino. Sicer pa je danes odbor za promet obravnaval bistveno povečana sredstva za prihodnji dve leti.

Odbor državnega zbora za promet je navdušen nad predlogom državnih proračunov za naslednji dve leti. Proračunska sredstva za promet in prometno infrastrukturo se bodo bistveno povečala: naslednje leto je za to namenjenih 832,7 milijona evrov, za leto 2011 pa 768,4 milijona evrov.

 

Ponovno ABC kartice?

Čez dve leti naj bi spet imeli neke vrste ABC kartice, ki bodo delovale v sistemu elektronskega cestninjenja. Kot je za Akanal povedal Vlačič, naj bi bila glavna prednost novih ABC kartic to, da bo z njimi možno plačevati cestnino tudi v tujini. To spada pod nekakšno vmesno obdobje pred satelitskim cestninjenjem.


Več sredstev za železniško infrastrukturo

Prometni minister Patrick Vlačič je ob tem pojasnil, da se bistveno več sredstev namenja predvsem za investicije v javno železniško infrastrukturo – naslednje leto bo delež teh sredstev presegal že polovico vseh načrtovanih sredstev, čez dve leti pa že 60 odstotkov. Vlačič to opravičuje z nujnostjo tehnološke posodobitve železniške infrastrukture. Niti besede ni naklonil večji varnosti v cestnem prometu, aktualni temi zadnjih dni. Po tragediji s tremi mrtvimi najstniki in večih vožnjah v napačno smer po avtocesti v samo nekaj dneh bi bilo smotrno razmisliti tudi o večjih vložkih za varnost na cestah.

Gradnja cest se bo upočasnila
Za železnicami bo največ sredstev dobil cestni promet. S sredstvi naj bi dokončali avtocestni križ, gradnja državnih cest pa naj bi se nekoliko upočasnila oziroma prestavila na kasneje. Proračuna bosta dovolj sredstev zagotovila tudi letalstvu. Slovenska letališča naj bi se razvila, vzpostavljali bomo nove letalske linije, nekaj denarja pa bo šlo tudi za vzdrževanje letališke infrastrukture.

Kljub zadovoljivi višini sredstev pa so opozorili na problematiko pomanjkanja projektov, njihovih umeščanj v prostor in časovnice izvedbe projektov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.