Slovenija
25 ogledov

Velik ruski padec

Gortan, predsednik uprave Intereurope, za finančno stabiliziranje koprskega logo Žurnal24 main
Intereuropa. K lanski izgubi najbolj pripomoglo zmanjšanje vrednosti ruske naložbe.

Koper.Intereuropa za zdaj ne bo odpuščala, se bodo pa njeni delavci predčasno upokojili,” je po včerajšnji seji nadzornega sveta družbe povedala Nevija Pečar, nadzornica in predstavnica sindikata. Obravnavali so lanske nerevidirane poslovne rezultate, po katerih je koncern dosegel približno 54 milijonov evrov čiste izgube, prodajni prihodki (skoraj 194 milijonov evrov), pa so bili za 27 odstotkov manjši od tistih v letu 2008 in za 31 odstotkov manj od načrtovanih. Izguba je predvsem posledica zmanjšanja vrednosti precenjenih naložb, od tega največ v Rusiji – za 35 milijonov evrov. Ta je lani zahtevala tudi največ vlaganj (25 milijonov evrov).

54 milijonov evrov čiste izgube je ob koncu lanskega leta dosegel koncern Intereuropa.

 

Kriza in napake
Prvi nadzornik Intereurope Bruno Korelič padec prihodkov povezuje z gospodarsko krizo, izgubo pa z napačnimi naložbami. “Samo za stroške kreditov, ki so večinoma vezani na rusko naložbo, bo treba v treh letih odšteti 66 milijonov evrov,” je dejal. Intereuropo je lani do konca marca vodil Andrej Lovšin, do junija njegov namestnik Zvezdan Markežič, nato pa Ernest Gortan. Zadnji svoja predhodnika in nekdanjo članico uprave Ondino Jonke toži za 37,5 milijona evrov zaradi škodljivih vlaganj v Rusijo in Ukrajino.

Poudarek na Sloveniji in Balkanu
Gortan je sicer lani zmanjšal neposredne stroške poslovanja s predlanskih 116 milijonov na 76 milijonov evrov (34 odstotkov), kar je storil na račun vseh dobaviteljev. Nadzornike je včeraj seznanil, da bo okrepil poslovanje v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji ter jim predstavil strateški poslovni načrt koncerna do leta 2014.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.