Slovenija
37 ogledov

Velik uspeh slovenskih znanstvenikov

Pri eksperimentu na Inštitutu Jožef Štefan je prišlo do napake. Žurnal24 main
Slovenski znanstveniki so kot prvi na svetu uspeli ustvariti magnetni tekoči kristal, za katerega si raziskovalci po svetu prizadevajo že več kot 40 let.

Njihov članek je bil danes objavljen v priznani britanski znanstveni reviji Nature.

Kot so sporočili iz IJS, so znanstveniki iz Instituta Jožef Stefan (IJS), Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru odkrili feromagnetizem v suspenziji magnetnih nanoploščic v tekočem kristalu.

Na možnost, da tak tekoči magnet obstaja, je opozoril že Nobelov nagrajenec Pierre de Gennes pred 43 leti, vendar ga kljub mnogim poskusom raziskovalci doslej niso našli. Uspeh je v celoti rezultat dela slovenskih raziskovalcev, so poudarili pri IJS.

Ta dosežek je omogočilo sodelovanje kemikov, ki so sintetizirali magnetne nanodelce posebne oblike, in fizikov, ki so razvili tehniko priprave stabilne mešanice teh delcev s tekočim kristalom in dokazali njene magnetne lastnosti. S tem smo dobili magnetni tekoči kristal, kar odpira možnosti novih uporab, na primer optičnih naprav, ki jih krmilimo namesto z zunanjo električno napetostjo s šibkimi magnetnimi polji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.