Slovenija
2 ogledov

Velika gmotna škoda na Goriškem

1/29
Žurnal24 main
Današnje desetminutno neurje s točo je povzročilo veliko gmotno škodo, a številčne ocene še ni mogoče dati, je poudaril župan Šempetra pri Gorici.

Neurje je bilo najhujše na območju Šempetra pri Gorici, kjer je padala vsaj kot oreh debela toča. Škodo je povzročala predvsem na strehah, prekritih s salonitno in različnimi plastičnimi kritinami, ki jih je toča dobesedno preluknjala, ter avtomobilih. Po do zdaj znanih podatkih v neurju ni bila poškodovana nobena oseba.

Med neurjem je bilo zunaj okoli 3000 avtomobilov, ki so bodisi obtolčeni bodisi imajo poškodovana stekla, je ocenil župan Šempetra pri Gorici Dragan Valenčič. Kolikšno škodo je toča povzročila v kmetijstvu, natančneje v vinogradih na Vrtojbensko-biljenskih gričih, še ni znano, na srečo pa bolnišnica ter šole in vrtci niso utrpeli škode, je poudaril. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Stane Črvič pa opozarja, da se neurje lahko do 19. ure še ponovi.

Sicer pa je neurje največ preglavic povzročalo ponoči. Na območju Ljubljane je ob 0.40 zaradi močnih padavin meteorna voda zalivala številne kleti. Neurje pa ni prizaneslo niti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je ob enih zjutraj meteorna voda zalila pisarniške prostore. Na cesti Cerklje–Z gornji Brnik se je podrlo drevo, ki so ga gasilci že odstranili. Ob 1.20 pa je meteorna voda v naselju Gorenja vas–Rateče v občini Škofja Loka zalila travnik pri podvozu in grozila, da bo zalila klet stanovanjske hiše. Ob četrti uri zjutraj pa je na Šucevi ulici v Kranju zaradi udara strele zagorelo ostrešje barake.

 

Pazljivo na cestah

Zaradi odstranjevanja posledic neurja je na glavni cesti Izlake–Zagorje promet urejen izmenično enosmerno, oviran promet je na cesti Rebrnice–Podnanos. Več na naslednji povezavi.

Neurja tudi na Štajerskem
Težave zaradi močnega vetra so imeli tudi prebivalci Štajerske. Tako je ob četrti uri zjutraj na Mariborski 31 v Radljah ob Dravi meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka. Ob 4.34 pa je meteorna voda poplavila magistralno cesto Dravograd–Maribor v kraju Vuhred. Trbovlje je zajelo tudi neurje s točo, toča pa je padala še na območju občin Gornja Radgona, Cankova in Puconci. Neurje je ponoči zajelo tudi Prekmurje, kjer je prav tako povzročalo veliko škodo.

Sicer pa so neurja največ škode povzročala v nedeljo popoldne, ko so bile odkrite številne strehe, podrta številna drevesa, poškodovanih pa je bilo tudi šest ljudi. Več o nedeljskih neurjih pa na naslednji povezavi .

VEČ O ŠKODI, KI JO POVZROČA NEURJE: Bojijo se novega dežja

Izpadi električne energije

V nedeljo je prišlo do izpadov električne energije na območju distribucijskih enot Ljubljana okolica, Kočevje in Novo mesto. Medtem ko so bile na območju Kočevja in Novega mesta le posamezne okvare, je prišlo na območju Kamnika in Domžal do večjih trajnih okvar na omrežju, so sporočili iz Elektra Ljubljana. Trenutno je brez električne energije še približno 400 odjemalcev na območju Kamnika in Domžal. Najhuje je prizadeto območje Črne pri Kamniku, kjer so odjemalci brez električne energije že več kot 12 ur. Vse ekipe Elektra Ljubljana so na terenu in v težkih pogojih odpravljajo napake.


V Novi Gorici je padala toča, ki je bila velika kot jajce. © Tjaša Černe

 
Nevarnost neurij tudi danes
Po napovedih vremenoslovcev bo danes še pretežno oblačno s padavinami, deloma nevihtami, zjutraj se bodo lokalno še lahko pojavljali nalivi in močnejši veter. Meteorolog Andrej Pečenko je za zurnal24.si dejal, da je glavni vzrok za nastanek takšnih neurij tako imenovano labilno ozračje. Gre za vremenski pojav, pri katerem hladen zrak v višjih legah pritiska navzdol in se meša z vročim vlažnim zrakom. Več kot je takšnega mešanja, večja je tudi možnost za nastanek neviht. Po Pečenkovih besedah so takšni pojavi poleti običajni, res pa je, da jih je zadnja leta vse več. Sicer pa pazljivo tudi na cestah. Zaradi padavin so ceste mokre in spolzke, zato prilagodite hitrost voznim razmeram.

 

70.000 evrov za prizadete družine

Slovenska Karitas je iz sklada za pomoč v naravnih nesrečah že namenila 70.000 evrov za najnujnejšo pomoč najbolj prizadetim družinam. Hkrati začenjajo skupno akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim v neurju.

Neurja tudi pri sosedih
O močnem vetru poročajo tudi iz Italije in s Hrvaške. Tako po neurju s točo, ki je v nedeljo prizadelo sever Italije, blizu Milana še vedno pogrešajo osemletnega dečka in 35-letnega moškega, ki sta padla v reko Ticino, kamor ju je prevrnilo padlo drevo. Dečkovega očeta jim je uspelo rešiti, pogrešana pa še iščejo. Na Slovaškem sta zaradi udarca strele umrla 30-letna ženska in njen dveletni sin. Blizu meje s Švico pa so morali iz več mest evakuirati 300 ljudi, potem ko so zemeljski plazovi pokopali več hiš. O neurju s točo so v nedeljo popoldne poročali tudi iz Medžimurja na Hrvaškem. Povzročilo je gmotno škodo, o žrtvah pa ne poročajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.