Slovenija
15 ogledov

Velika napaka ustavnega sodišča

slovenija 18.02.07, Dusan Semolic, Predsednik Zveze Svobodnih Sindikatov Sloveni Žurnal24 main
Pri Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prepričani, da je včerajšnja odločitev ustavnega sodišča o referendumih velika napaka.

Ustavno sodišče je po prepričanju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prekoračilo pristojnosti, ki jih ima po ustavi, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.


Meni, da se je sodišče arbitrarno opredelilo do zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o državnem holdingu kot edinih možnih rešitev za reševanje bank in upravljanje državnega premoženja. Po Semoličevem mnenju daje odločitev sodišča sporočilo, da lahko nekatere državne institucije na silo preprečijo, da bi se o teh stvareh vršil normalen dialog in da bi se iskalo druge rešitve.

Podlegli politiki

Sodišče je po mnenju ZSSS podleglo pritisku politike. "Ustavno sodišče bi moralo biti neodvisno od politike. Moralo bi biti odvisno le od ustave," je poudaril Semolič.

Po njegovih besedah je sodišče potrdilo to, kar se je dogajalo v zadnjih tednih - predvsem glede izginulih podpisov -, ko so politiki z svojim obnašanjem pokazali, da bodo uporabili vsa sredstva, dovoljena in nedovoljena, da do referendumov ne bo prišlo.

Semolič pravi, da državne institucije postajajo "trdnjave neoliberalizma". V Evropi in Sloveniji obstajajo "žandarji" v obliki bonitetnih hiš, ki so v dobršni meri prispevale h gospodarski krizi, in v obliki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). "Evropske institucije postajajo grobarji demokracije in pravne države. Naše institucije so očitno podlegle tem pritiskom," je dejal Semolič, ki meni, da se bo krepilo nezaupanje v državne institucije.

Komentarjev 3
  • privat 09:12 21.december 2012.

    če presoja ustavnega sodišča ni ustavna in da taka presoja škodi ugedu države in naroda je treba vprašati "KRALJA". Kralj je pa narod sam...ta kralj pa naj jim vzame vse kar imajo in kaj bojo imeli...tudi titule ,ki si jih ...prikaži več ne zaslužijo!! Narod pa ne rabi razlage bogatašev "kaj narod rabi in kaj narod ne rabi"

  • feferon 18:03 20.december 2012.

    To vsi vemo da so bili noter razen ene sami janšisti, semolič tebe pa ne rabimo več ,ker delaš za svojo korist!

  • pomladanski 16:15 20.december 2012.

    Ne morem ne da bi mu pritrdil. Čeprav bi bilo odveč komentirati odločbe ustavnega sodišča, tokrat pa se je ta isto sodišče dobesedno diskreditiralo in jim nič več ne verjamem. Porazna odločitev, brez vsaj malo mirne vesti so se politično ...prikaži večo odločili, nasprotno od lanskega leta, ko so dovolili referenduma o pokojninski reformi in družinskemu zakoniku, sedaj pa kontra svojim načelom. Če gospod France Bučar poda izjavo o koncu pravne države v Sloveniji je potrebno resno razmisliti.